အသည္းအဆီဖုံးျခင္း နွင့္ ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
အသည္းအဆီဖုံးျခင္းသည္
ဆယ္စုနွစ္အတြင္း အျဖစ္မ်ားေသာ ေရာဂါျဖစ္ဧ။္ ။ ယခင္အသည္းေရာဂါမွာ အသား၀ါ ရိုးရိုးသာျဖစ္ျပီး
(ပထမ)မ်က္စိ၀ါ၊ ေနာက္ဆုံး ဆီး၀ါျပီး တိုင္းရင္းေဆးအမွတ္(၁) မက္လင္ခ်ဥ္ေဆး ( ေရွး ေဆးက်မ္းမ်ားမွ
ေသမွပုတိက သလိပ္ပုပ္နိုင္ေဆးနည္းကို ယူထားေသာေဆး) ျဖစ္ျပီး အဓိကမွာ ( မက္လင္သီး၊
မက္လင္ေခါက္) တို႔ျဖစ္ဧ။္ ။ မက္လင္သီးသည္ အလြန္ခ်ဥ္ ျပီး ဟင္းခ်က္ရာတြင္ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳျကသည့္
ေတာ ဓေလ့သုံး အသီးျဖစ္ဧ။္ ။ မက္လင္သီး၊ မက္လင္ေခါက္တို႕သည္ အသည္းအတြက္အလြန္ေကာင္းျပီး
အသည္း ေရာင္ျခင္း ၊ သား၀ါျခင္း၊ ဆီး၀ါျခင္း ဆို႔ကိုအလ်ွင္အျမန္ ေကာင္းေစေျကာင္း သိရပါဧ။္
။ (၁၉၉၅) ေနာက္ပိုင္းမွသာ ပိုးေျကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာဂါ ၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါ၊
အသည္းအဆီဖုံး ေရာဂါမ်ား အျဖစ္မ်ားလာျပီး ေသဆုံးသူမ်ားျပားလာဧ။္ ။
ေအာက္ေဖာ္ျပပါ
ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ားသည္
- (၁) တစ္ေန႔တစ္ျခား ၀ျဖိဳးလာသူ ၊
- (၂) အရက္၊ ဘီယာ ေသာက္သုံးလြန္းသူ ၊
- (၃) ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆီဓာတ္မ်ားသူ ၊
- (၄) အထိုင္မ်ားသူ ၊
- (၅) လမ္းေလ်ာက္နည္းသူ၊
- (၆) ဇိမ္ယစ္လြန္းေသာသူမ်ားအတြက္
အသည္းအဆီဖုံး
ေရာဂါ၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစရန္ ကာကြယ္ေပးနိုင္ေသာ သဘာ၀အပင္မ်ား ျဖစ္ပါ၍ လိုအပ္ပါက တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို အသုံးျပဳျကည့္နိုင္ပါသည္။
( ဟင္းဂလာပင္
)
ထိုအပင္အား
ထမင္းလက္တစ္ဆုပ္ခန္႔ျဖင့္ ေျမစဥ့္အိုး တြင္ (၃) ရက္ခန္႔အခ်ဥ္တည္ျပီး ဟင္းဂလာခ်ဥ္ဖတ္အျဖစ္
ငါးျဖင့္ခ်က္စားျခင္း၊ ငါးပိရည္ျဖင့္ တြဲဖက္၍ စားသုံးပါက အရက္နာက်ျခင္း၊ အသည္းေျခာက္ျခင္း၊
အသည္းအဆီဖုံးျခင္းမ်ား မျဖစ္ေစပါ။ ယင္း ဟင္းဂလာပင္ကို ျပဳတ္ေသာက္ပါက ဆီးအတြက္
အလြန္ေကာင္းဧ။္ ။ ကြ်ဲ၊ ႏြားမ်ား ဆီးခ်ဳပ္ေသာအခါ ထိုအပင္ကို ခုတ္စဥ္း၍ ႏြားစာတြင္ ေရာေကြ်းရဧ။္
။
(ေဆာင္းပါးရွင္ဧ။္
အဖိုးတစ္၀မ္း ကဲြေတာ္သူသည္ ညေနခင္းတိုင္း ခ်က္အရက္ဟုေခၚေသာ အရက္ျဖဴကို ပုံမွန္ေသာက္ျပီး
ဟင္းဂလာခ်ဥ္ကို အျမည္းအျဖစ္ ေန႔စဥ္စားသုံးခ့ဲရာ အသက္(၉၉) နွစ္ေက်ာ္ (၁၀၀) အတြင္းေရာက္မွ
ကြယ္လြန္သည္ဟု သိရပါဧ။္။ ေတာဓေလ့တြင္ ခ်က္အရက္ ေသာက္ျပီး အရက္နာမက်ေစရန္ ဟင္းဂလာခ်ဥ္ဖတ္ကို
ပဲျကီးေလွာ္နွင့္ စားသုံးေလ့ရိွေၾကာင္း သိရပါဧ။္ ။)
( ေဆးျမင္းခြာရြက္
)
အရြက္ေသးဧ။္
။ အရြက္နွင့္ အရိုးတြင္ အေမႊးနုေလး မ်ားပါျပီး ရိုးတံ အနီေရာင္နွင့္ အျဖဴေရာင္ နွစ္မ်ိဳးရွိျပီး
ေဆးဖက္၀င္ဧ။္ ။ ထိုအပင္ကို နြယ္လိုက္ နႈတ္ယူ၊ ေနရိပ္ တြင္လွန္း ၊ အပင္ေျခာက္ေသြ႕သြားပါက
သံဘူး( သို႔ ) ဖန္ပုလင္းတြင္ထည့္ ။ ေန႔စဥ္ မတ္ခြက္တစ္ခြက္စာ လက္ဖက္ ေျခာက္ခပ္သလ္ို
ခပ္ေသာက္ေပးပါက အသည္း အဆီဖုံးျခင္းက္ို က်ဆင္းေစနိုင္ျပီး ဆီးေကာင္း၊ ဆီးရႊင္ေစ ကာ
မ်က္စိအားေကာင္းေစဧ။္ ။
( ဆီးျဖဴသီး
)
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ားစြာ၌ပါ၀င္ျပီး
အေနာက္တိုင္းအာ ဟာရသုေတသီမ်ားက ဗီတာမင္စီ အလြန္ျကြယ္၀ေသာ အသီးျဖစ္သည္ဟု အသ္ိအမွတ္ ျပဳထားျကဧ။္
။ ၄င္းကို အစိမ္းအတိုင္းစားလ်ွင္ ေသြးခ်ဳပ္၊ ေလခ်ဳပ္ေစဧ။္ ။ အမ်ိဳး သမီးမ်ား ရာသီအခ်ိန္အခါတြင္
မစားသင့္ပါ။ အသည္း အဆီဖုံး သူအတြက္ ဆီးျဖဴသီးဆားရည္စိမ္ တစ္ေန႔တစ္လုံး မ်ွစားေပးပါ။
ထိုအသီးကို အေျခာက္လွန္းျပီး၊ ငါးဟင္း၊ ၀က္သားဟင္းတို႔နွင့္ ေရာခ်က္စား လ်ွင္ ဟင္းနူးေစျပီး
အဆီဓာတ္ကို ေလ်ွာ့နည္းေစပါသည္။
( ေရွာက္ရြက္
)
ေရွာက္ရြက္ကို
ပါးပါးညွပ္၊ အသုပ္တြင္ေရာထည့္စား ျခင္း၊ ဟင္းခ်ိဳျပဳလုပ္ေသာက္ျခင္း၊ အတို႔အျမႈပ္အျဖစ္
စားသုံးပါ ။ ေရွာက္ရည္၊ ေရွာက္ရြက္ တို႔သည္ အသည္း အတြက္ အလြန္ေကာင္းေသာ ဓာတ္စာျဖစ္ျပီး
အခ်ဥ္ဟင္းမ်ား၌ ေရွာက္ရည္ထည့္ခ်က္ျခင္း၊ အကင္မ်ား၌ ေရွာက္ရည္ညွစ္ စားျခင္းသည္ အသည္းအဆီဖုံးျခင္း
အတြက္ ကာကြယ္ပါဧ။္ ။
( ရဲယိုရြက္
)
ရဲယိုရြက္သည္
နႈတ္ကိုျမိန္ေစျပီး ေလပူက္ိုနိုင္ေသာ သတၱိရွိဧ။္ ။အသည္းတြင္ အပူေအာင္းျခင္း၊ အသည္းေျခာက္ျခင္းေရာဂါအတြ
က္ ရဲယိုရြက္ကို တစ္ပတ္လ်ွင္ (၂) ျကိမ္ခန္႔ စားသုံးေပးလ်ွင္ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ဧ။္။ ထို႔အျပင္
ငါးခူ၊ ငါးဖယ္ ၊ ငါးျကင္း ျခစ္မ်ား နွင့္ ေရာခ်က္စားျခင္း ဖက္ထုပ္ျပဳ လုပ္ေျကာ္စားျခင္း၊
ေရေႏြးေငြ႕ျဖင့္ လည္း ေပါင္းစားေပးနိုင္ပါသည္။
သို႔ပါ၍ ( အဖိုးနည္း၊၀န္ပါ
) ရိုးရာ ေဆးဖက္၀င္အပင္၊ အသီး၊ အရြက္မ်ားကို စားသုံးရင္း ေရာဂါမျဖစ္ခင္ ၾကိဳတင္
ကာကြယ္ နိုင္ပါသည္။
Credit: သုုတရမ်ွေဝမယ္
{ ညႊန္း} ဆရာ ျကည္လြင္ျမင့္( မုျဒာ) ဧ။္ ေဆာင္းပါးမွ
ေကာက္နႈတ္ေဖာ္ျပပါသည္။
{ ညႊန္း} ဆရာ ျကည္လြင္ျမင့္( မုျဒာ) ဧ။္ ေဆာင္းပါးမွ
ေကာက္နႈတ္ေဖာ္ျပပါသည္။
No comments:
Post a Comment