ၾကက္သားဝယ္ရင္ ၾကားသားေပၚက အျဖဴေရာင္စင္းေၾကာင္းေတြကို အထူးသတိထားဖို႔လို
သက္သက္လြတ္စားတဲ့သူေတြကလြဲရင္ အသားစားတဲ့သူတုိင္း ၾကက္သားနဲ႔
ကင္းႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ျပည္သူလူထုၾကားထဲကုိ ေကာက္ယူခဲ့တဲ့ စစ္တမ္းအရ
90%ခန္႔ေသာ သူေတြဟာ ၾကက္သားကုိ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အေထာက္အကူျပဳတယ္လုိ႔
နားလည္ေနၾကပါတယ္။
ၿဗိတိန္တစ္ခုတည္းမွာပင္ ေန႔စဥ္ ၾကက္သားစားတဲ့သူ ဦးေရ 2.2 သန္းအထိ ရွိၿပီး၊ အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ ကင္ျခင္း၊ ေၾကာ္
ျခင္း၊ ဟင္းအမယ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္စားသုံးၾကျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း လူတစ္ေယာက္ ေနမေကာင္း
ျဖစ္ရင္ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ေလး လုပ္တုိက္လုိက္ပါလား-လုိ႔ တုိက္တြန္းတတ္ၾကပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ မည္သည့္ သက္ရွိသတၱ၀ါမဆုိ ၎တုိ႔ ေနထုိင္ရာပတ္၀န္းက်င္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကုိေတာ့ ခံရစၿမဲပါ။ သန္႔ရွင္းတဲ့ ပတ္၀န္းက်င္မွာေနရင္ သန္႔ရွင္းမယ္၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ ေနရင္ မသန္႔ရွင္းဘူးဆုိတဲ့ သေဘာေပါ့။ ၾကက္ေတြကလည္း ဒီလုိပါဘဲ၊ သူတုိ႔ရွင္သန္ရာ ပတ္၀န္းက်င္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကို ခံရတဲ့ သတၱ၀ါေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ေမြးတဲ့ၿခံတစ္ခုေလာက္ ေရာက္ဖူးတာနဲ႔ ၾကက္ၿခံကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အေၾကာင္းျပခ်က္မရွိဘဲ သြားလုိတဲ့သူ အေတာ္ရွားပါလိမ့္မယ္။ ၾကက္ေမြးတဲ့ၿခံရဲ႕ ႏွစ္ဖာလုံပတ္လည္ေလာက္ဟာ အေတာ္ေလး ဆုိး၀ါးတဲ့ အနံ႔အသက္ကုိ ခံၾကရပါတယ္။
ၾကက္ေခ်းနဲ႔ ၾကက္ဆီကေန ထြက္တဲ့ အနံ႔အသက္ေတြဟာ က်န္းမာေရးကို ဆုိး၀ါးေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ အၿမဲတမ္းထိစပ္ေနတဲ့ သတၱ၀ါကို ျပပါဆုိရင္ ၾကက္ကိုသာ ျပရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေနာက္ပိုင္းေလ့လာတဲ့ စစ္တမ္းအရေတာ့ ၾကက္သားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္တဲ့ အသားမဟုတ္ပါဘူး။
ၾကက္ရဲ႕အသားထဲက အျဖဴေရာင္အရစ္မ်ား
ၾကက္သားဟာ သာမာန္အားျဖင့္ေတာ့ အဆီနည္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေနာက္ပုိင္း ေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြဟာ အသားတုိးေလ ေစ်းေကာင္းရေလမုိ႔လုိ႔ သဘာ၀နဲ႔ဆန္႕က်င္တဲ့နည္းေတြကို ေမြးျမဴေရးသမားေတြက သုံးလာၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသားေတြထဲမွာ အျဖဴေရာင္အရစ္ေတြ၊ မ်ဥ္းေတြပါလာတာကို ေတြ႔ရမွာပါ။ အဒီအျဖဴေရာင္အရစ္ေတြက အဆီေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရည္အေသြးမျပည့္မီတဲ့ အသားျဖစ္ေၾကာင္းရဲ႕ သက္ေသပါ။
ၾကက္သားရဲ႕ဓာတ္သဘာ၀
Good Housekeeping Institute ရဲ႕ Nutrition Director အျဖစ္ ေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ Jaclyn London, R.D. က ” ၾကက္သားဟာ တကယ္ေတာ့ အာဟာရျပည့္၀ပါတယ္ … ဒါေပမယ့္ အခုေခတ္မွာ ျမင္ေနရတဲ့အတုိင္း ၾကက္သားကုိ ေၾကာ္စားလုိက္တာတုိ႔ဟာ သူ႕မွာပါတဲ့ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ကို ဆုံး႐ႈံးေစၿပီး၊ ျပင္ပဆီနဲ႔ေတြ႕ကာ ဓာတ္ေျပာင္းမႈေတြ ျဖစ္သြားပါတယ္ … ဒါဟာ ၾကက္သားမွာပါတဲ့ အျခား ဗီတာမင္ B,B12 နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကုိပါ ေလွ်ာ္ပစ္လုိက္သလုိ ျဖစ္သြားေစပါတယ္ “လုိ႔ ေျပာခဲ့ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ၾကက္သားကို မနပ္တနပ္ကေလး ျပဳျပင္ၿပီးစားမယ္ဆုိရင္လည္း ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္ေတြကို ေသေစမွာမဟုတ္လုိ႔ ၾကက္သားဟာ လုံးလုံးလ်ားလ်ား လူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့အသားမဟုတ္ဖူးလုိ႔ သတ္မွတ္ရမွာျဖစ္ေၾကာင္း Jaclyn က ဆုိပါတယ္။
National Chicken Council မွ ေျပာေရးဆုိခြင့္ရွိသူ တစ္ဦးကလည္း ” ၾကက္ေတြဟာ ညစ္ပတ္တဲ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ ရွင္သန္ရလုိ႔ သူတုိ႔အသားေတြက လက္ဆက္ပါတယ္လုိ႔ အာမမခံႏုိင္ပါဘူး … ေနာက္ၿပီး အတင္းအဓမၼဖန္တီးထားတဲ့ အသားျဖစ္လုိ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတယ္လုိ႔ ဆုိလုိလုိ႔ မရပါဘူး … အနည္းငယ္ေသာ %ေလာက္ကေတာ့ သန္႔ရွင္းေကာင္း သန္႔ရွင္းႏုိ္င္ပါတယ္ “လုိ႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
…
Unicode
သက်သက်လွတ်စားတဲ့သူတွေကလွဲရင် အသားစားတဲ့သူတိုင်း ကြက်သားနဲ့ ကင်းနိုင်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။ ပြည်သူလူထုကြားထဲကို ကောက်ယူခဲ့တဲ့ စစ်တမ်းအရ 90%ခန့်သော သူတွေဟာ ကြက်သားကို ကျန်းမာရေးအတွက် အလွန်အထောက်အကူပြုတယ်လို့ နားလည်နေကြပါတယ်။
ဗြိတိန်တစ်ခုတည်းမှာပင် နေ့စဉ် ကြက်သားစားတဲ့သူ ဦးရေ 2.2 သန်းအထိ ရှိပြီး၊ အများအားဖြင့်တော့ ကင်ခြင်း၊ ကြော်
ခြင်း၊ ဟင်းအမယ်အမျိုးမျိုး ပြုလုပ်စားသုံးကြခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ တော်တော်များများကလည်း လူတစ်ယောက် နေမကောင်း
ဖြစ်ရင် ကြက်စွပ်ပြုတ်လေး လုပ်တိုက်လိုက်ပါလား-လို့ တိုက်တွန်းတတ်ကြပါတယ်။
တကယ်တော့ မည်သည့် သက်ရှိသတ္တဝါမဆို ၎င်းတို့ နေထိုင်ရာပတ်ဝန်းကျင်ရဲ့
သက်ရောက်မှုကိုတော့ ခံရစမြဲပါ။ သန့်ရှင်းတဲ့ ပတ်ဝန်းကျင်မှာနေရင်
သန့်ရှင်းမယ်၊ မသန့်ရှင်းတဲ့ပတ်ဝန်းကျင်မှာ နေရင် မသန့်ရှင်းဘူးဆိုတဲ့
သဘောပေါ့။ ကြက်တွေကလည်း ဒီလိုပါဘဲ၊ သူတို့ရှင်သန်ရာ ပတ်ဝန်းကျင်ရဲ့
သက်ရောက်မှုကို ခံရတဲ့ သတ္တဝါတွေ ဖြစ်ပါတယ်။
ကြက်မွေးတဲ့ခြံတစ်ခုလောက် ရောက်ဖူးတာနဲ့ ကြက်ခြံကို နောက်တစ်ကြိမ် အကြောင်းပြချက်မရှိဘဲ သွားလိုတဲ့သူ အတော်ရှားပါလိမ့်မယ်။ ကြက်မွေးတဲ့ခြံရဲ့ နှစ်ဖာလုံပတ်လည်လောက်ဟာ အတော်လေး ဆိုးဝါးတဲ့ အနံ့အသက်ကို ခံကြရပါတယ်။
ကြက်ချေးနဲ့ ကြက်ဆီကနေ ထွက်တဲ့ အနံ့အသက်တွေဟာ ကျန်းမာရေးကို ဆိုးဝါးစေပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ဘက်တီးရီးယားတွေနဲ့ အမြဲတမ်းထိစပ်နေတဲ့ သတ္တဝါကို ပြပါဆိုရင် ကြက်ကိုသာ ပြရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် နောက်ပိုင်းလေ့လာတဲ့ စစ်တမ်းအရတော့ ကြက်သားဟာ ကျန်းမာရေးအတွက် အလွန်သင့်တော်တဲ့ အသားမဟုတ်ပါဘူး။
ကြက်ရဲ့အသားထဲက အဖြူရောင်အရစ်များ
ကြက်သားဟာ သာမာန်အားဖြင့်တော့ အဆီနည်းပါတယ်။ ဒါပေမယ့် နောက်ပိုင်း မွေးမြူရေးကြက်တွေဟာ အသားတိုးလေ စျေးကောင်းရလေမို့လို့ သဘာဝနဲ့ဆန့်ကျင်တဲ့နည်းတွေကို မွေးမြူရေးသမားတွေက သုံးလာကြပါတယ်။ ဒါကြောင့် အသားတွေထဲမှာ အဖြူရောင်အရစ်တွေ၊ မျဉ်းတွေပါလာတာကို တွေ့ရမှာပါ။ အဒီအဖြူရောင်အရစ်တွေက အဆီတော့ မဟုတ်ပါဘူး။ ဒါပေမယ့် အရည်အသွေးမပြည့်မီတဲ့ အသားဖြစ်ကြောင်းရဲ့ သက်သေပါ။
ကြက်သားရဲ့ဓာတ်သဘာဝ
Good Housekeeping Institute ရဲ့ Nutrition Director အဖြစ် ဆောင်ရွက်နေတဲ့ Jaclyn London, R.D. က ” ကြက်သားဟာ တကယ်တော့ အာဟာရပြည့်ဝပါတယ် … ဒါပေမယ့် အခုခေတ်မှာ မြင်နေရတဲ့အတိုင်း ကြက်သားကို ကြော်စားလိုက်တာတို့ဟာ သူ့မှာပါတဲ့ ပရိုတိန်းဓာတ်ကို ဆုံးရှုံးစေပြီး၊ ပြင်ပဆီနဲ့တွေ့ကာ ဓာတ်ပြောင်းမှုတွေ ဖြစ်သွားပါတယ် … ဒါဟာ ကြက်သားမှာပါတဲ့ အခြား ဗီတာမင် B,B12 နဲ့ သတ္တုဓာတ်တွေကိုပါ လျှော်ပစ်လိုက်သလို ဖြစ်သွားစေပါတယ် “လို့ ပြောခဲ့ပါတယ်။
ဒါပေမယ့် ကြက်သားကို မနပ်တနပ်ကလေး ပြုပြင်ပြီးစားမယ်ဆိုရင်လည်း ဘက်တီးရီးယားနဲ့ ဗိုင်းရပ်တွေကို သေစေမှာမဟုတ်လို့ ကြက်သားဟာ လုံးလုံးလျားလျား လူတွေနဲ့ သင့်တော်တဲ့အသားမဟုတ်ဖူးလို့ သတ်မှတ်ရမှာဖြစ်ကြောင်း Jaclyn က ဆိုပါတယ်။
National Chicken Council မှ ပြောရေးဆိုခွင့်ရှိသူ တစ်ဦးကလည်း ” ကြက်တွေဟာ ညစ်ပတ်တဲ့ပတ်ဝန်းကျင်မှာ ရှင်သန်ရလို့ သူတို့အသားတွေက လက်ဆက်ပါတယ်လို့ အာမမခံနိုင်ပါဘူး … နောက်ပြီး အတင်းအဓမ္မဖန်တီးထားတဲ့ အသားဖြစ်လို့ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွှတယ်လို့ ဆိုလိုလို့ မရပါဘူး … အနည်းငယ်သော %လောက်ကတော့ သန့်ရှင်းကောင်း သန့်ရှင်းနို်င်ပါတယ် “လို့ ပြောကြားခဲ့ပါတယ်။
ၿဗိတိန္တစ္ခုတည္းမွာပင္ ေန႔စဥ္ ၾကက္သားစားတဲ့သူ ဦးေရ 2.2 သန္းအထိ ရွိၿပီး၊ အမ်ားအားျဖင့္ေတာ့ ကင္ျခင္း၊ ေၾကာ္
ျခင္း၊ ဟင္းအမယ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ျပဳလုပ္စားသုံးၾကျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း လူတစ္ေယာက္ ေနမေကာင္း
ျဖစ္ရင္ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ေလး လုပ္တုိက္လုိက္ပါလား-လုိ႔ တုိက္တြန္းတတ္ၾကပါတယ္။
တကယ္ေတာ့ မည္သည့္ သက္ရွိသတၱ၀ါမဆုိ ၎တုိ႔ ေနထုိင္ရာပတ္၀န္းက်င္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကုိေတာ့ ခံရစၿမဲပါ။ သန္႔ရွင္းတဲ့ ပတ္၀န္းက်င္မွာေနရင္ သန္႔ရွင္းမယ္၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ ေနရင္ မသန္႔ရွင္းဘူးဆုိတဲ့ သေဘာေပါ့။ ၾကက္ေတြကလည္း ဒီလုိပါဘဲ၊ သူတုိ႔ရွင္သန္ရာ ပတ္၀န္းက်င္ရဲ႕ သက္ေရာက္မႈကို ခံရတဲ့ သတၱ၀ါေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္ေမြးတဲ့ၿခံတစ္ခုေလာက္ ေရာက္ဖူးတာနဲ႔ ၾကက္ၿခံကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အေၾကာင္းျပခ်က္မရွိဘဲ သြားလုိတဲ့သူ အေတာ္ရွားပါလိမ့္မယ္။ ၾကက္ေမြးတဲ့ၿခံရဲ႕ ႏွစ္ဖာလုံပတ္လည္ေလာက္ဟာ အေတာ္ေလး ဆုိး၀ါးတဲ့ အနံ႔အသက္ကုိ ခံၾကရပါတယ္။
ၾကက္ေခ်းနဲ႔ ၾကက္ဆီကေန ထြက္တဲ့ အနံ႔အသက္ေတြဟာ က်န္းမာေရးကို ဆုိး၀ါးေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဘက္တီးရီးယားေတြနဲ႔ အၿမဲတမ္းထိစပ္ေနတဲ့ သတၱ၀ါကို ျပပါဆုိရင္ ၾကက္ကိုသာ ျပရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေနာက္ပိုင္းေလ့လာတဲ့ စစ္တမ္းအရေတာ့ ၾကက္သားဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္တဲ့ အသားမဟုတ္ပါဘူး။
ၾကက္ရဲ႕အသားထဲက အျဖဴေရာင္အရစ္မ်ား
ၾကက္သားဟာ သာမာန္အားျဖင့္ေတာ့ အဆီနည္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေနာက္ပုိင္း ေမြးျမဴေရးၾကက္ေတြဟာ အသားတုိးေလ ေစ်းေကာင္းရေလမုိ႔လုိ႔ သဘာ၀နဲ႔ဆန္႕က်င္တဲ့နည္းေတြကို ေမြးျမဴေရးသမားေတြက သုံးလာၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသားေတြထဲမွာ အျဖဴေရာင္အရစ္ေတြ၊ မ်ဥ္းေတြပါလာတာကို ေတြ႔ရမွာပါ။ အဒီအျဖဴေရာင္အရစ္ေတြက အဆီေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အရည္အေသြးမျပည့္မီတဲ့ အသားျဖစ္ေၾကာင္းရဲ႕ သက္ေသပါ။
ၾကက္သားရဲ႕ဓာတ္သဘာ၀
Good Housekeeping Institute ရဲ႕ Nutrition Director အျဖစ္ ေဆာင္ရြက္ေနတဲ့ Jaclyn London, R.D. က ” ၾကက္သားဟာ တကယ္ေတာ့ အာဟာရျပည့္၀ပါတယ္ … ဒါေပမယ့္ အခုေခတ္မွာ ျမင္ေနရတဲ့အတုိင္း ၾကက္သားကုိ ေၾကာ္စားလုိက္တာတုိ႔ဟာ သူ႕မွာပါတဲ့ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ကို ဆုံး႐ႈံးေစၿပီး၊ ျပင္ပဆီနဲ႔ေတြ႕ကာ ဓာတ္ေျပာင္းမႈေတြ ျဖစ္သြားပါတယ္ … ဒါဟာ ၾကက္သားမွာပါတဲ့ အျခား ဗီတာမင္ B,B12 နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကုိပါ ေလွ်ာ္ပစ္လုိက္သလုိ ျဖစ္သြားေစပါတယ္ “လုိ႔ ေျပာခဲ့ပါတယ္။
ဒါေပမယ့္ ၾကက္သားကို မနပ္တနပ္ကေလး ျပဳျပင္ၿပီးစားမယ္ဆုိရင္လည္း ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္ေတြကို ေသေစမွာမဟုတ္လုိ႔ ၾကက္သားဟာ လုံးလုံးလ်ားလ်ား လူေတြနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့အသားမဟုတ္ဖူးလုိ႔ သတ္မွတ္ရမွာျဖစ္ေၾကာင္း Jaclyn က ဆုိပါတယ္။
National Chicken Council မွ ေျပာေရးဆုိခြင့္ရွိသူ တစ္ဦးကလည္း ” ၾကက္ေတြဟာ ညစ္ပတ္တဲ့ပတ္၀န္းက်င္မွာ ရွင္သန္ရလုိ႔ သူတုိ႔အသားေတြက လက္ဆက္ပါတယ္လုိ႔ အာမမခံႏုိင္ပါဘူး … ေနာက္ၿပီး အတင္းအဓမၼဖန္တီးထားတဲ့ အသားျဖစ္လုိ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတယ္လုိ႔ ဆုိလုိလုိ႔ မရပါဘူး … အနည္းငယ္ေသာ %ေလာက္ကေတာ့ သန္႔ရွင္းေကာင္း သန္႔ရွင္းႏုိ္င္ပါတယ္ “လုိ႔ ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။
…
Unicode
သက်သက်လွတ်စားတဲ့သူတွေကလွဲရင် အသားစားတဲ့သူတိုင်း ကြက်သားနဲ့ ကင်းနိုင်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။ ပြည်သူလူထုကြားထဲကို ကောက်ယူခဲ့တဲ့ စစ်တမ်းအရ 90%ခန့်သော သူတွေဟာ ကြက်သားကို ကျန်းမာရေးအတွက် အလွန်အထောက်အကူပြုတယ်လို့ နားလည်နေကြပါတယ်။
ဗြိတိန်တစ်ခုတည်းမှာပင် နေ့စဉ် ကြက်သားစားတဲ့သူ ဦးရေ 2.2 သန်းအထိ ရှိပြီး၊ အများအားဖြင့်တော့ ကင်ခြင်း၊ ကြော်
ခြင်း၊ ဟင်းအမယ်အမျိုးမျိုး ပြုလုပ်စားသုံးကြခြင်း ဖြစ်ပါတယ်။ တော်တော်များများကလည်း လူတစ်ယောက် နေမကောင်း
ဖြစ်ရင် ကြက်စွပ်ပြုတ်လေး လုပ်တိုက်လိုက်ပါလား-လို့ တိုက်တွန်းတတ်ကြပါတယ်။
ကြက်မွေးတဲ့ခြံတစ်ခုလောက် ရောက်ဖူးတာနဲ့ ကြက်ခြံကို နောက်တစ်ကြိမ် အကြောင်းပြချက်မရှိဘဲ သွားလိုတဲ့သူ အတော်ရှားပါလိမ့်မယ်။ ကြက်မွေးတဲ့ခြံရဲ့ နှစ်ဖာလုံပတ်လည်လောက်ဟာ အတော်လေး ဆိုးဝါးတဲ့ အနံ့အသက်ကို ခံကြရပါတယ်။
ကြက်ချေးနဲ့ ကြက်ဆီကနေ ထွက်တဲ့ အနံ့အသက်တွေဟာ ကျန်းမာရေးကို ဆိုးဝါးစေပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ဘက်တီးရီးယားတွေနဲ့ အမြဲတမ်းထိစပ်နေတဲ့ သတ္တဝါကို ပြပါဆိုရင် ကြက်ကိုသာ ပြရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် နောက်ပိုင်းလေ့လာတဲ့ စစ်တမ်းအရတော့ ကြက်သားဟာ ကျန်းမာရေးအတွက် အလွန်သင့်တော်တဲ့ အသားမဟုတ်ပါဘူး။
ကြက်ရဲ့အသားထဲက အဖြူရောင်အရစ်များ
ကြက်သားဟာ သာမာန်အားဖြင့်တော့ အဆီနည်းပါတယ်။ ဒါပေမယ့် နောက်ပိုင်း မွေးမြူရေးကြက်တွေဟာ အသားတိုးလေ စျေးကောင်းရလေမို့လို့ သဘာဝနဲ့ဆန့်ကျင်တဲ့နည်းတွေကို မွေးမြူရေးသမားတွေက သုံးလာကြပါတယ်။ ဒါကြောင့် အသားတွေထဲမှာ အဖြူရောင်အရစ်တွေ၊ မျဉ်းတွေပါလာတာကို တွေ့ရမှာပါ။ အဒီအဖြူရောင်အရစ်တွေက အဆီတော့ မဟုတ်ပါဘူး။ ဒါပေမယ့် အရည်အသွေးမပြည့်မီတဲ့ အသားဖြစ်ကြောင်းရဲ့ သက်သေပါ။
ကြက်သားရဲ့ဓာတ်သဘာဝ
Good Housekeeping Institute ရဲ့ Nutrition Director အဖြစ် ဆောင်ရွက်နေတဲ့ Jaclyn London, R.D. က ” ကြက်သားဟာ တကယ်တော့ အာဟာရပြည့်ဝပါတယ် … ဒါပေမယ့် အခုခေတ်မှာ မြင်နေရတဲ့အတိုင်း ကြက်သားကို ကြော်စားလိုက်တာတို့ဟာ သူ့မှာပါတဲ့ ပရိုတိန်းဓာတ်ကို ဆုံးရှုံးစေပြီး၊ ပြင်ပဆီနဲ့တွေ့ကာ ဓာတ်ပြောင်းမှုတွေ ဖြစ်သွားပါတယ် … ဒါဟာ ကြက်သားမှာပါတဲ့ အခြား ဗီတာမင် B,B12 နဲ့ သတ္တုဓာတ်တွေကိုပါ လျှော်ပစ်လိုက်သလို ဖြစ်သွားစေပါတယ် “လို့ ပြောခဲ့ပါတယ်။
ဒါပေမယ့် ကြက်သားကို မနပ်တနပ်ကလေး ပြုပြင်ပြီးစားမယ်ဆိုရင်လည်း ဘက်တီးရီးယားနဲ့ ဗိုင်းရပ်တွေကို သေစေမှာမဟုတ်လို့ ကြက်သားဟာ လုံးလုံးလျားလျား လူတွေနဲ့ သင့်တော်တဲ့အသားမဟုတ်ဖူးလို့ သတ်မှတ်ရမှာဖြစ်ကြောင်း Jaclyn က ဆိုပါတယ်။
National Chicken Council မှ ပြောရေးဆိုခွင့်ရှိသူ တစ်ဦးကလည်း ” ကြက်တွေဟာ ညစ်ပတ်တဲ့ပတ်ဝန်းကျင်မှာ ရှင်သန်ရလို့ သူတို့အသားတွေက လက်ဆက်ပါတယ်လို့ အာမမခံနိုင်ပါဘူး … နောက်ပြီး အတင်းအဓမ္မဖန်တီးထားတဲ့ အသားဖြစ်လို့ ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွှတယ်လို့ ဆိုလိုလို့ မရပါဘူး … အနည်းငယ်သော %လောက်ကတော့ သန့်ရှင်းကောင်း သန့်ရှင်းနို်င်ပါတယ် “လို့ ပြောကြားခဲ့ပါတယ်။
Leave a Reply