ေမး။အခုေနာက္ပိုင္း
ႏိုင္ငံျခားကေနဝင္လာတဲ့ အ႐ိုးသန္မာေဆးေတြမွာ ဂလူကိုစမင္းပါဝင္တဲ့ေဆးေတြ
အသံုးမ်ားလာတာေတြ႕ရပါတယ္ဆရာ။အဲဒီေဆးဟာဘယ္လိုမ်ဳိးဓာတ္ပစၥည္းပါလဲ။ ဘယ္ ကေနရ
တာပါ လဲ ဆရာ။
ေျဖ။ ေနာက္ထပ္အေရးႀကီးတဲ့ အာဟာရတစ္ခုကေတာ့ျဖင့္ ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂလူကို စမင္း ဆာလ္ဖိတ္ဆို တာကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ လူတိုင္းအ႐ိုးအဆစ္ ေတြၾကားထဲမွာရွိတဲ့အရည္ထဲမွာ အဓိ က ပါဝင္တဲ့ Monosaccharide ျဖစ္ပါတယ္။
ဂလူကိုစမင္းရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုပြတ္တိုက္တဲ့အခါမွာမပ်က္စီးေအာင္လုပ္ေဆာင္ ေပးတာျဖစ္ပါတယ္။ဂလူကိုစမင္းနဲ႔ဆာလ္ဖိတ္ ႏွစ္ခုအတူတြဲထားတာပါ။ဘယ္ကရလဲဆိုရင္ Exoskeleton ပါတဲ့ ငါး ကေလး ေတြ ရဲ႕ အေၾကးခြံ၊ ပုစြန္ေတြရဲ႕ အေၾကးခြံမွာ အဓိကပါဝင္ တဲ့ဓာတ္ ပစၥည္းျဖစ္ ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ငါးဆိုရင္လည္း အေၾကးခြံပါတဲ့ငါးကိုစားရင္ ဂလူကိုစမင္းကိုရပါတယ္။ ဒီဂလူကို စမင္း အေနနဲ႔က အ႐ိုး အဆစ္ေတြမွာပံုမွန္ရွိေနဖို႔က အင္မတန္အေရးႀကီးပါတယ္။ ဂလူကိုစမင္း ခ်ဳိ႕တဲ့လာၿပီဆိုရင္ အဆစ္ ေတြပ်က္ စီးပါ တယ္။ အဲဒီအခါမွာ OA လို႔ေခၚတဲ့ Osteoarthritis ေတြျဖစ္လာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ဂလူကုိစမင္းပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကိုစားေပးသင့္တယ္။ မစားႏိုင္ဘူးဆုိရင္ ဂလူကုိစမင္း ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးေတြကို ေပးရတယ္။ ေပးတဲ့အခါမွာ ဂလူကိုစမင္း ဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာရွိတယ္။ ဂလူကိုစမင္း ပါဝင္တဲ့ ဆာလ္ဖိတ္မဟုတ္တဲ့ အျခားပစၥည္းေတြလည္းရွိပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ ဂလူကို စမင္း ဆာလ္ ဖိတ္ဆိုတာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္ဟာ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ဆာလ္ဖိတ္ ကုိယ္၌ ကလည္းအ႐ိုးအဆစ္ေတြခိုင္မာဖို႔အတြက္ ဝိုင္းဝန္းတာဝန္ထမ္းေဆာင္ေပးတဲ့အတြက္ ဒါကို ကြၽန္ေတာ္ တို႔ သံုးလို႔ရပါတယ္။ စားတဲ့အခါမွာ အနည္းဆံုး ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္အေနနဲ႔ တစ္ေန႔ကို လူႀကီး တစ္ ေယာက္ ၁ ဒသမ ၅ လိုအပ္ပါတယ္။
ဒါကိုစားျခင္းအားျဖင့္အဆစ္ေတြမပ်က္စီးေအာင္OAလို႔ေခၚတဲ့အ႐ိုးအဆစ္ေတြေရာင္ရမ္းတဲ့ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးလို႔ရပါတယ္။ေနာက္ဆံုးလိုအပ္တဲအာဟာရဓာတ္ကေတာ့ ခြန္ဒ႐ိုက္ တင္းဆာလ္ ဖိတ္ျဖစ္ပါ တယ္။
ေမး။အဲဒီခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာကေရာဘယ္လိုမ်ဳိးဓာတ္ပစၥည္းလည္းဆိုတာ ရွင္းျပပါဦးဆရာ။
ေျဖ။ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာ ကြၽန္ေတာ္တို႔အ႐ိုးေတြရဲ႕ ထိပ္ႏွစ္ဖက္အစြန္းမွာရွိတဲ့ အဆစ္ေတ အုပ္ ထား တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။ျမန္မာလိုေျပာရရင္အ႐ိုးႏုေပါ့။အ႐ိုးရဲ႕ထိပ္ေလးေတြမွာအ႐ိုးႏုပါးပါးေလးနဲ႔အုပ္ထားပါတယ္။အ႐ိုးႏုနဲ႔အုပ္ထားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုပြတ္တဲ့အခါမွာ မတိုက္ စား ေအာင္၊ ဒဏ္ခံႏုိင္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ တကယ္လို႔ အ႐ိုးဆိုရင္မာတဲ့အတြက္ေၾကာင့္မို႔လို႔တစ္ခုခုနဲ႔ပြတ္တိုက္မိမယ္ဆိုရင္ခ်က္ခ်င္းအ႐ိုးဟာက်ဳိးတာပဲ့တာျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔အ႐ိုးအဆစ္ေတြမွာအဓိကအားျဖင့္အတြင္းပိုင္းကိုုလုပ္တဲ့အခါတစ္ခုနဲ႔တစ္ခုၾကားမွာပြတ္တိုက္အားေတြနည္းေအာင္ ဆိုၿပီး ေတာ့မွအ႐ိုးႏုနဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတာျဖစ္ပါတယ္။အဲဒီအ႐ိုးႏုကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ကခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္လို႔ေခၚပါတယ္။ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္မွာ အဓိကပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ ကာ ဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြျဖစ္ပါတယ္။
ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ဆိုတဲ့ေနရာမွာ အဓိကကေတာ့ ဘာပါလဲဆိုရင္ အန္ အက္ဆီတိုင္းဂလူကိုစမင္းနဲ႔ ဂလူကိုေရာ့ နစ္အက္စစ္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ ဒီပစၥည္းႏွစ္ခုေၾကာင့္မို႔လို႔ ဒီမွာရွိတဲ့အ႐ိုးရဲ႕ အဆစ္ ထိပ္ ေတြဟာ ခံႏိုင္ရည္ရွိေနျခင္းပါ။ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ေတာ္႐ံုတန္႐ံုက အ႐ိုးဟာ မပ်က္စီးဘဲေနႏိုင္ တာျဖစ္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ တို႔က ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ကို A ရယ္၊ C ရယ္၊ D ရယ္၊ Eရယ္ ဆိုၿပီး ေတာ့မွ အမ်ဳိး အ စား ေလး မ်ဳိးခြဲ ထားပါ တယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္စားတဲ့အစားအစာေတြမွာခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ေတြပါဝင္ဖို႔ကလည္း အေရးႀကီးပါတယ္။အထူးသျဖင့္အသက္ႀကီးတဲ့သူေတြမွာခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြကိုမစားလို႔ ခ်ဳိ႕တဲ့ခဲ့ရင္အ႐ိုးအဆစ္ေတြကပ်က္စီးလာၿပီး ေတာ့မွတျဖည္းျဖည္းနဲ႔အ႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္တာေတြ၊OAလို႔ေခၚတဲ့Osteoporothritisအ႐ိုး ေတြမွာပ်က္စီးၿပီးေတာ့မွ ေရာင္ရမ္းတာေတြေပါ့ေနာ္ ဒါေတြ မလြဲမေသြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ သာမန္ အားျဖင့္ အ႐ိုးႏုပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြစား ေပးဖို႔လိုပါတယ္။
ဥပမာၾကက္သားဆိုရင္ၾကက္သားရဲ႕အ႐ိုးႏုေတြကိုစားေပးရမယ္။ဆိတ္သားဆိုရင္ဆိတ္သားရဲ႕အ႐ိုးႏုစားေပးရမယ္။ ၿပီးရင္ သတၱဝါအႀကီးေတြျဖစ္တဲ့ဥပမာအားျဖင့္ ဝက္တို႔၊အမဲတို႔ရဲ႕ rachea လို႔ေခၚတဲ့ လည္ပင္း႐ိုးေပါ့။ အဲဒီလည္ပင္း႐ိုးထဲမွာရွိတဲ့ ေလျပြန္ေတြမွာဆိုရင္အ႐ိုးႏုေတြအမ်ားဆံုးပါပါတယ္။ၿပီးရင္ငါးေလးေတြ၊ပင္လယ္မွာရိွတဲ့အခ်ဳိ႕သတၱဝါေတြဥပမာအားျဖင့္ငါးမန္းရဲ႕ေတာင္ပံတို႔အဲဒီလိုမ်ဳိး ပစၥည္းေတြမွာအ႐ိုးႏုေတြအမ်ားဆံုးပါပါတယ္။အဲဒီအ႐ိုးႏုေတြကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ခႏၶာကုိယ္မွာရွိတဲ့အ႐ိုးႏု ေတြတည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္အမ်ားႀကီးအေထာက္အကူျဖစ္ပါတယ္။အဲလိုမ်ိဳးကြၽန္ေတာ္တို႔မစားျဖစ္ရင္လည္း ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးေတြကိုကြၽန္ေတာ္တို႔မွီဝဲလို႔ရပါတယ္။အဲလိုမွီဝဲတဲ့အခါမွာခြန္ဒ႐ုိက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့ေဆးဝါးေတြ သာမန္အားျဖင့္တစ္ေန႔မွာ၈ဝဝမီလီဂရမ္ကေနၿပီး ေတာ့မွ၁၂ဝဝမီလီဂရမ္ေလာက္အထိစားသံုးသင့္ပါတယ္။သူကတိရစၧာန္မွရတဲ့ ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေၾကာင့္ မို႔လို႔ သာမန္အားျဖင့္ အႏၲရာယ္မရွိဘူးလို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။
ေမး။ နိဂံုးခ်ဳပ္အေနနဲ႔ ျမဝတီစာဖတ္ပရိသတ္ႀကီးကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ကြၽန္ေတာ္အခုတင္ျပခဲ့တာကေတာ့ျဖင့္အ႐ိုးပါး၊အ႐ိုးပြေရာဂါနဲ႔ပတ္သက္တဲ့အေၾကာင္းအရာ ေတြျဖစ္ပါတယ္။အဲ့ေတာ့အ႐ိုးပြေရာဂါဆိုတာအသက္ႀကီးတဲ့သူတိုင္းမွာ ဘယ္သူမဆိုမလြဲမေသြျဖစ္ႏိုင္တဲ့အ လားအလာရွိတာေၾကာင့္ ေစာေစာစီးစီးကတည္းက ကာကြယ္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ သူ႔ရဲ႕လႊမ္းမိုးထားတဲ့အေၾကာင္းအရာအေနနဲ႔ ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကေနၿပီး ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိက enetic လို႔ ေခၚတဲ့ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇေၾကာင့္ျဖစ္ေတာ့ ဒါကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ဘာမွလုပ္လို႔မရပါဘူး။ ကြၽန္ေတာ္တို႔လုပ္လို႔ ရတဲ့ အပိုင္းက ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိတဲ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ရဲ႕Lifestyle ေတြအစား အေသာက္ ေတြ၊ အေန အထုိင္၊အျပဳအမူေတြ၊ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ၊လႈပ္ရွားမႈေတြစသည္အားျဖင့္ ွSupplement ေတြဒါေတြနဲ႔ပဲကာကြယ္လို႔ရတယ္။ဒါေၾကာင့္မို႔ ခုနကကြၽန္ေတာ္တင္ျပခဲ့တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာနား လည္ၿပီးေတာ့မွ လုပ္မယ္ဆိုလို႔ရွိရင္ အ႐ို ပါး၊ အ႐ိုးပြေရာဂါကေနၿပီးေတာ့မွ အားလံုးကင္းေဝးၾကမွာျဖစ္ပါတယ္။ ။
ေျဖ။ ေနာက္ထပ္အေရးႀကီးတဲ့ အာဟာရတစ္ခုကေတာ့ျဖင့္ ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဂလူကို စမင္း ဆာလ္ဖိတ္ဆို တာကေတာ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ လူတိုင္းအ႐ိုးအဆစ္ ေတြၾကားထဲမွာရွိတဲ့အရည္ထဲမွာ အဓိ က ပါဝင္တဲ့ Monosaccharide ျဖစ္ပါတယ္။
ဂလူကိုစမင္းရွိတဲ့အတြက္ေၾကာင့္တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုပြတ္တိုက္တဲ့အခါမွာမပ်က္စီးေအာင္လုပ္ေဆာင္ ေပးတာျဖစ္ပါတယ္။ဂလူကိုစမင္းနဲ႔ဆာလ္ဖိတ္ ႏွစ္ခုအတူတြဲထားတာပါ။ဘယ္ကရလဲဆိုရင္ Exoskeleton ပါတဲ့ ငါး ကေလး ေတြ ရဲ႕ အေၾကးခြံ၊ ပုစြန္ေတြရဲ႕ အေၾကးခြံမွာ အဓိကပါဝင္ တဲ့ဓာတ္ ပစၥည္းျဖစ္ ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ငါးဆိုရင္လည္း အေၾကးခြံပါတဲ့ငါးကိုစားရင္ ဂလူကိုစမင္းကိုရပါတယ္။ ဒီဂလူကို စမင္း အေနနဲ႔က အ႐ိုး အဆစ္ေတြမွာပံုမွန္ရွိေနဖို႔က အင္မတန္အေရးႀကီးပါတယ္။ ဂလူကိုစမင္း ခ်ဳိ႕တဲ့လာၿပီဆိုရင္ အဆစ္ ေတြပ်က္ စီးပါ တယ္။ အဲဒီအခါမွာ OA လို႔ေခၚတဲ့ Osteoarthritis ေတြျဖစ္လာပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ဂလူကုိစမင္းပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကိုစားေပးသင့္တယ္။ မစားႏိုင္ဘူးဆုိရင္ ဂလူကုိစမင္း ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးေတြကို ေပးရတယ္။ ေပးတဲ့အခါမွာ ဂလူကိုစမင္း ဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာရွိတယ္။ ဂလူကိုစမင္း ပါဝင္တဲ့ ဆာလ္ဖိတ္မဟုတ္တဲ့ အျခားပစၥည္းေတြလည္းရွိပါတယ္။ အဲဒီအထဲမွာ ဂလူကို စမင္း ဆာလ္ ဖိတ္ဆိုတာ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္ဟာ သူ႔မွာပါဝင္တဲ့ ဆာလ္ဖိတ္ ကုိယ္၌ ကလည္းအ႐ိုးအဆစ္ေတြခိုင္မာဖို႔အတြက္ ဝိုင္းဝန္းတာဝန္ထမ္းေဆာင္ေပးတဲ့အတြက္ ဒါကို ကြၽန္ေတာ္ တို႔ သံုးလို႔ရပါတယ္။ စားတဲ့အခါမွာ အနည္းဆံုး ဂလူကိုစမင္းဆာလ္ဖိတ္အေနနဲ႔ တစ္ေန႔ကို လူႀကီး တစ္ ေယာက္ ၁ ဒသမ ၅ လိုအပ္ပါတယ္။
ဒါကိုစားျခင္းအားျဖင့္အဆစ္ေတြမပ်က္စီးေအာင္OAလို႔ေခၚတဲ့အ႐ိုးအဆစ္ေတြေရာင္ရမ္းတဲ့ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးလို႔ရပါတယ္။ေနာက္ဆံုးလိုအပ္တဲအာဟာရဓာတ္ကေတာ့ ခြန္ဒ႐ိုက္ တင္းဆာလ္ ဖိတ္ျဖစ္ပါ တယ္။
ေမး။အဲဒီခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာကေရာဘယ္လိုမ်ဳိးဓာတ္ပစၥည္းလည္းဆိုတာ ရွင္းျပပါဦးဆရာ။
ေျဖ။ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ဆိုတာ ကြၽန္ေတာ္တို႔အ႐ိုးေတြရဲ႕ ထိပ္ႏွစ္ဖက္အစြန္းမွာရွိတဲ့ အဆစ္ေတ အုပ္ ထား တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းျဖစ္ပါတယ္။ျမန္မာလိုေျပာရရင္အ႐ိုးႏုေပါ့။အ႐ိုးရဲ႕ထိပ္ေလးေတြမွာအ႐ိုးႏုပါးပါးေလးနဲ႔အုပ္ထားပါတယ္။အ႐ိုးႏုနဲ႔အုပ္ထားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုပြတ္တဲ့အခါမွာ မတိုက္ စား ေအာင္၊ ဒဏ္ခံႏုိင္ေအာင္ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ တကယ္လို႔ အ႐ိုးဆိုရင္မာတဲ့အတြက္ေၾကာင့္မို႔လို႔တစ္ခုခုနဲ႔ပြတ္တိုက္မိမယ္ဆိုရင္ခ်က္ခ်င္းအ႐ိုးဟာက်ဳိးတာပဲ့တာျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔အ႐ိုးအဆစ္ေတြမွာအဓိကအားျဖင့္အတြင္းပိုင္းကိုုလုပ္တဲ့အခါတစ္ခုနဲ႔တစ္ခုၾကားမွာပြတ္တိုက္အားေတြနည္းေအာင္ ဆိုၿပီး ေတာ့မွအ႐ိုးႏုနဲ႔ဖြဲ႔စည္းထားတာျဖစ္ပါတယ္။အဲဒီအ႐ိုးႏုကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ကခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္လို႔ေခၚပါတယ္။ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္မွာ အဓိကပါဝင္တဲ့ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ ကာ ဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြျဖစ္ပါတယ္။
ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ဆိုတဲ့ေနရာမွာ အဓိကကေတာ့ ဘာပါလဲဆိုရင္ အန္ အက္ဆီတိုင္းဂလူကိုစမင္းနဲ႔ ဂလူကိုေရာ့ နစ္အက္စစ္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ ဒီပစၥည္းႏွစ္ခုေၾကာင့္မို႔လို႔ ဒီမွာရွိတဲ့အ႐ိုးရဲ႕ အဆစ္ ထိပ္ ေတြဟာ ခံႏိုင္ရည္ရွိေနျခင္းပါ။ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ေတာ္႐ံုတန္႐ံုက အ႐ိုးဟာ မပ်က္စီးဘဲေနႏိုင္ တာျဖစ္ပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္ တို႔က ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ကို A ရယ္၊ C ရယ္၊ D ရယ္၊ Eရယ္ ဆိုၿပီး ေတာ့မွ အမ်ဳိး အ စား ေလး မ်ဳိးခြဲ ထားပါ တယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္စားတဲ့အစားအစာေတြမွာခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ေတြပါဝင္ဖို႔ကလည္း အေရးႀကီးပါတယ္။အထူးသျဖင့္အသက္ႀကီးတဲ့သူေတြမွာခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြကိုမစားလို႔ ခ်ဳိ႕တဲ့ခဲ့ရင္အ႐ိုးအဆစ္ေတြကပ်က္စီးလာၿပီး ေတာ့မွတျဖည္းျဖည္းနဲ႔အ႐ိုးက်ီးေပါင္းတက္တာေတြ၊OAလို႔ေခၚတဲ့Osteoporothritisအ႐ိုး ေတြမွာပ်က္စီးၿပီးေတာ့မွ ေရာင္ရမ္းတာေတြေပါ့ေနာ္ ဒါေတြ မလြဲမေသြျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ သာမန္ အားျဖင့္ အ႐ိုးႏုပါဝင္တဲ့အစားအစာေတြစား ေပးဖို႔လိုပါတယ္။
ဥပမာၾကက္သားဆိုရင္ၾကက္သားရဲ႕အ႐ိုးႏုေတြကိုစားေပးရမယ္။ဆိတ္သားဆိုရင္ဆိတ္သားရဲ႕အ႐ိုးႏုစားေပးရမယ္။ ၿပီးရင္ သတၱဝါအႀကီးေတြျဖစ္တဲ့ဥပမာအားျဖင့္ ဝက္တို႔၊အမဲတို႔ရဲ႕ rachea လို႔ေခၚတဲ့ လည္ပင္း႐ိုးေပါ့။ အဲဒီလည္ပင္း႐ိုးထဲမွာရွိတဲ့ ေလျပြန္ေတြမွာဆိုရင္အ႐ိုးႏုေတြအမ်ားဆံုးပါပါတယ္။ၿပီးရင္ငါးေလးေတြ၊ပင္လယ္မွာရိွတဲ့အခ်ဳိ႕သတၱဝါေတြဥပမာအားျဖင့္ငါးမန္းရဲ႕ေတာင္ပံတို႔အဲဒီလိုမ်ဳိး ပစၥည္းေတြမွာအ႐ိုးႏုေတြအမ်ားဆံုးပါပါတယ္။အဲဒီအ႐ိုးႏုေတြကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ခႏၶာကုိယ္မွာရွိတဲ့အ႐ိုးႏု ေတြတည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္အမ်ားႀကီးအေထာက္အကူျဖစ္ပါတယ္။အဲလိုမ်ိဳးကြၽန္ေတာ္တို႔မစားျဖစ္ရင္လည္း ခြန္ဒ႐ိုက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့ ေဆးဝါးေတြကိုကြၽန္ေတာ္တို႔မွီဝဲလို႔ရပါတယ္။အဲလိုမွီဝဲတဲ့အခါမွာခြန္ဒ႐ုိက္တင္းဆာလ္ဖိတ္ပါဝင္တဲ့ေဆးဝါးေတြ သာမန္အားျဖင့္တစ္ေန႔မွာ၈ဝဝမီလီဂရမ္ကေနၿပီး ေတာ့မွ၁၂ဝဝမီလီဂရမ္ေလာက္အထိစားသံုးသင့္ပါတယ္။သူကတိရစၧာန္မွရတဲ့ ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ အတြက္ ေၾကာင့္ မို႔လို႔ သာမန္အားျဖင့္ အႏၲရာယ္မရွိဘူးလို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။
ေမး။ နိဂံုးခ်ဳပ္အေနနဲ႔ ျမဝတီစာဖတ္ပရိသတ္ႀကီးကို ဘာမ်ားေျပာခ်င္ပါသလဲဆရာ။
ေျဖ။ကြၽန္ေတာ္အခုတင္ျပခဲ့တာကေတာ့ျဖင့္အ႐ိုးပါး၊အ႐ိုးပြေရာဂါနဲ႔ပတ္သက္တဲ့အေၾကာင္းအရာ ေတြျဖစ္ပါတယ္။အဲ့ေတာ့အ႐ိုးပြေရာဂါဆိုတာအသက္ႀကီးတဲ့သူတိုင္းမွာ ဘယ္သူမဆိုမလြဲမေသြျဖစ္ႏိုင္တဲ့အ လားအလာရွိတာေၾကာင့္ ေစာေစာစီးစီးကတည္းက ကာကြယ္ဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။
ၿပီးေတာ့ သူ႔ရဲ႕လႊမ္းမိုးထားတဲ့အေၾကာင္းအရာအေနနဲ႔ ၇ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကေနၿပီး ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိက enetic လို႔ ေခၚတဲ့ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇေၾကာင့္ျဖစ္ေတာ့ ဒါကိုကြၽန္ေတာ္တို႔ဘာမွလုပ္လို႔မရပါဘူး။ ကြၽန္ေတာ္တို႔လုပ္လို႔ ရတဲ့ အပိုင္းက ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းသာရွိတဲ့ ကြၽန္ေတာ္တို႔ရဲ႕Lifestyle ေတြအစား အေသာက္ ေတြ၊ အေန အထုိင္၊အျပဳအမူေတြ၊ ေလ့က်င့္ခန္းေတြ၊လႈပ္ရွားမႈေတြစသည္အားျဖင့္ ွSupplement ေတြဒါေတြနဲ႔ပဲကာကြယ္လို႔ရတယ္။ဒါေၾကာင့္မို႔ ခုနကကြၽန္ေတာ္တင္ျပခဲ့တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြကို ေသေသခ်ာခ်ာနား လည္ၿပီးေတာ့မွ လုပ္မယ္ဆိုလို႔ရွိရင္ အ႐ို ပါး၊ အ႐ိုးပြေရာဂါကေနၿပီးေတာ့မွ အားလံုးကင္းေဝးၾကမွာျဖစ္ပါတယ္။ ။
No comments:
Post a Comment