@၁၉။ကယ္တင္ရွင္ (မိႈ)
အသက္အာမခံ ကုမၸဏိီႀကီးတစ္ခုတြင္ သကၤာမကင္းဖြယ္ျဖစ္စဥ္တစ္ရပ္ကို သတ္ိျပဳမိၾကသည္။
တစ္နွစ္ေက်ာ္ကာလအတြင္း ကြယ္လြန္သူသုံးဦးအတြက္
အသက္ဖိုးေငြ ထုတ္ယူသည့္
(ဆက္ခံခြင့္ရိွသူ)ဇနီးမွာတစ္ဦးတည္းျဖစ္ေနသည္။ခင္ပြန္းဆုံးပါး၍ ၆
လအၾကာ၌ ဒုတိယခင္ပြန္းအတြက္အသက္ဖိုးေငြကိုထုတ္ယူသည္။ေနာက္ ၆ လအၾကာ၌
တတိယခင္ပြန္းအတြက္ လာေရာက္ထုတ္ယူျပန္ေလသည္။
ဤCASE ကို ကုမၸဏိီမွ စီမံခန္႔ခြဲသူကိုယ္တိုင္ ကိုင္တြယ္၏။ထိုအမ်ိဳးသမီးနွင့္လက္ထပ္လိုက္သည္။
ရန္သူ႔နယ္ေျမတြင္ အကူအေဖၚမပါတစ္ဦးတည္းတိုက္ပြဲဝင္ရသက့ဲသို႔
အရာရာကိုသတိထားရသည္။သူမေကြၽးေမြးသည့္စားေသာက္ဖြယ္မ်ားကိုလည္း
စားဟန္ျပု၍ သိုဝွက္သိမ္းဆည္းကာ ဓာတ္ခဲြခန္းသို႔ပို႔ရသည္။
တစ္လေက်ာ္ခန္႔တြင္သဲလြန္စ ရလာသည္။သူမေကြၽးသည့္ေပါင္မုန္႔၌
လက္မတစ္စိတ္(0•1 inch)ခန္႔ရိွေသာဆံပင္စ
အနည္းငယ္ကိုေန႔စဥ္ေတြ႕ရျခင္းျဖစ္သည္။ပမာဏ
အနည္းငယ္သာျဖစ္ေသာ္လည္း အစ့အိမ္တြင္းသို႔ေန႔စဥ္ေရာက္ရိွ၍ ၆
လအခ်ိန္ဆိုပါက အႏၲရာယ္ေပးနိုင္ေလသည္။
သို႔ျဖစ္၍
သက္ဆိုင္ရာမႈခင္းတာဝန္ခံမ်ားက ယခင္ ခင္ပြန္း ၃ ဦး၏
ရုပ္အေလာင္းမ်ားကို ျပန္လည္ေဖၚယူစစ္ေဆးေသာအခါ အစာအိမ္နံရံ၌
ဆံပင္စမ်ားစိုက္၍ ေသဆုံးျခင္းျဖစ္ေၾကာင္းစစ္ေဆးေတြ႕ရိွရသည္။
ဤသို႔ျဖင့္အဆိုပါအမ်ိဳးသမီးကို ႀကိဳတင္ႀကံစည္၍ လူသတ္မႈျဖင့္အေရးယူနိုင္ခ့ဲၾကေလသည္။
ဆံပင္ကား ခႏၶာကိုယ္၌ အခိုင္မာဆုံးျဖစ္သည္။ ရုပ္အေလာင္းမ်ား၌
အသားအရိုးတို႔ေဆြးေျမ႕သည့္တိုင္
ဆံပင္မ်ားမွာခိုင္ခန္႔ေနဆဲျဖစ္သည္။ ဆံပင္(ႀကိဳး)အခ်င္း (0•5)လက္မ
ရိွလွ်င္အေလးခိ်န္တစ္တန္ကို ေကာင္းစြာေတာင့္ခံနိုင္သည္ဆို၏။
သို႔ျဖစ္ေလရာ ဝက္သားစားသုံးမႈမ်ားေသာ တရုတ္လူမ်ိဳးတု္ိ့့
့သည္ယင္းျဖစ္စဥ္က့ဲသို႔ၾကဳံေတြ႕ရဖြယ္ရိွ၏။ဝက္၏အေမြးအမွ်င္မ်ားသည္
လည္း ဆံပင္က့ဲသို႔ပင္ၾကမ္းတမ္းၾကသည္။ဝက္ေထာင္မွဴးသည္ဝက္ေမြးကို
ဒါးထက္ထက္ျဖင့္
ရိတ္သင္သည္သာရိွ၏။အေခါက္တြင္အေမြးမ်ားက်န္ရစ္၏။ စားသုံးသူကလည္း
ဇာဂနာျဖင့္ေျပာင္စင္ေအာင္ႏႈတ္ပစ္ေလ့မရိွေပ။ဝက္ေခါက္ကိုႏူး
ေအာင္ခ်က္ေသာ္လည္းအေမြးမ်ားက မႏူးမေၾကပါ။
ယင္းတို႔သည္အစာအိမ္တြင္းသို႔ေရာက္ေသာအခါ အစာအိမ္နံရံကို
ဒုကၡေပးသည္သာျဖစ္၏။
သို႔ေသာ္ ဒုကၡမၾကဳံၾကရ။
သူတို႔၏ဟင္းလ်ာမ်ား၌ မိႈေျခာက္ မ်ားပါဝင္ေလ့ရိွၾကသည္။မိႈမ်ားရိွ 胶冻
jiao dong ေခၚပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္( jelly )မ်ားက
ထိုအေမြးအမွ်င္မ်ားကိုလုံးေထြးယူငင္ကာ အစာေဟာင္းအျဖစ္
စြန္႔ပစ္ေပးေသာေၾကာင့္ျဖစ္၏။
ထိုေၾကာင့္ပင္တရုတ္နိုင္ငံ၌ အစာအိမ္ကိုဒုကၡေပးနိုင္ေသာ
အေမြးအမွ်င္ အမႈံအေျမႇးမ်ားနွင့္ပါတ္သက္ေနရေသာ သိုးေမြး
ခ်ည္မွ်င္ အထည္ စပါးအဝယ္ဒိုင္ စသည့္လုပ္သားမ်ားအားႏွစ္ပါတ္လွ်င္
မိႈ ၂ ေပါင္က် ေရာင္းခ်ေပးကာ မျဖစ္မေနစားသုံးေစသည္။
ျမန္မာနိုင္ငံ၌လည္း စပါးဒိုင္ဝန္ထမ္းမ်ားအနက္
က်န္းမာေရးသုတရိွသူမ်ားက စပါးအမံႈအေျမႇးမ်ား၏ရန္မွ ကာကြယ္ကုစားရန္
ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ကိုေန႔စဥ္စားသုံးေလ့ရိွၾကသည္။ငွက္ေပ်ာသီးထက္
မိႈက ပ်စ္ခ်ြဲဓာတ္ ပိုမိုပါဝင္ပါသည္။
မိႈေျခာက္သည္လည္း
မိႈအစိုက႔ဲသို႔ပင္ ပ်စ္ခ်ဲဓာတ္ (jelly)မ်ားအျပည့္အဝ ပါရိွသျဖင့္
ရက္သတၱ ႏွစ္ပါတ္အတြင္းမိႈေျခာက္ ငါးက်ပ္သား ( မိႈအစိုျဖစ္က
ငါးဆယ္သား )မွ် စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္
အေမြး၊အမွ်င္၊အမႈံ၊အေျမႇး၊ဖုံမႈန္႔မ်ားအစာအိမ္တြင္း
ဝင္ေရာက္ဒုကၡေပးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးနိုင္သည့္အျပင္ အသားအေရ
တြန္႔ရႈံ႕ျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးနိုင္သည္။
သို႔ျဖစ္ေလရာ
(အသားအေရ) တြန္႔စျပဳေသာ ငါးဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ားအတြက္လည္း
အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစရန္ အသုံးဝင္လွေပသည္ ။ upper fungi ေခၚ စား၍ရေသာ
မိႈ၊အဆိပ္အေတာက္မျဖစ္ေစေသာမိႈ
အားလုံးကိုသုးံးေဆာင္နိုင္ပါသည္။အင္ဥ
သည္လည္းမိႈတစ္မ်ိဳးပင္ျဖစ္သည္။
No comments:
Post a Comment