ရဲယို နွင့္ ေဆးဖက္အသုံး၀င္ပုံ
* ျမန္မာ ~ ရဲယို
* အဂၤလိပ္ ~Noni
* ရုကၡေဗဒအမည္ ~Morinda Citrifolia
* ေပါက္ေရာက္ရာေဒသ~ျမန္မာနိုင္ငံ အနွ႔ံအျပား ။
~အီေကြတာနွင့္နီးေသာ
အပူပိုင္းေဒသမ်ား ။
~ဟာ၀ိုင္ယီကြ်န္းအပါအ၀င္ ပစိ
ေဒသ အပူပိုင္းကြ်န္းမ်ား ။
* ရဲယို၌ပါ၀င္ေသာ ေဆးဖက္၀င္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားကို (၁၉၇၂) ခုနွစ္၌ ဟာ၀ိုင္ရီတကၠသိုလ္ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ ဟိုင္နက္ကီ (Dr. Heinicke) ကစတင္ေတြ႔ရိွခ့ဲျပီး
" Xeronine" (ပရိုတင္းေတြရဲ႕ ေမာ္လီက်ဴးတည္ေဆာက္ပုံ ေတြကို ပိုေကာင္းေသာအေနအထားေရာက္ေအာင္ ျပဳျပင္ ေပးေသာဓာတ္) ဟု အမည္ေပးခ့ဲဧ။္ ။
* ကမၻာပၚတြင္ ဟာ၀ိုင္ယီကြ်န္းသူ/သားမ်ားသည္ အေပၚပိုင္းအ၀တ္မပါသျဖင့္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္သင့္မႈ
ေျကာင့္ " အေရျပားကင္ဆာ" ျဖစ္ပြါးနွႈန္းမ်ားျကဧ။္ ။ ေနာက္ပိုင္း၌ သဘာ၀အေလ်ွာက္ေပါက္ေသာ " ရဲယိုသီး" ကို အရည္ညွစ္ေသာက္ျခင္း၊ အသီးအတိုင္းစားေပးျခင္း ျဖင့္ " အေရျပားကင္ဆာ" ကာကြယ္နိုင္ေျကာင္း သိရဧ။္ ။
* ရဲယို၌ပါ၀င္ေသာ "Xeronine" ဓာတ္က ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္က္ုိစုပ္ယူျပီး ခႏၶာကိုယ္ရိွတစ္သ်ွဴးမ်ားကို
" ကင္ဆာဆဲလ္" အျဖစ္မေျပာင္းလဲေအာင္ ထိေရာက္စြာကာကြယ္ေပးထားဧ။္ ။ ရဲယိုသီးကို မွန္မွန္စားေပးပါက " အေရျပားကင္ဆာ" ျဖစ္ပြါးရန္ အလြန္နည္းပါးဧ။္ ။
* (၁၉၈၆) ခုနွစ္၌ ဟာ၀ိုင္ယီတကၠသိုလ္ ေဆး၀ါးေဗဒဌာနနွင့္ ေရာဂါေဗဒဌာနမွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားစုေပါင္း၍ -
(၁) လူဧ။္ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပ ၊
(၂) တိရစၧာန္မ်ားဧ။္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းပိုင္း၊
(၃) ေနာက္ဆုံးပိတ္ ကင္ဆာေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားကို
ရဲယိုျဖင့္စမ္းသပ္ရာ ရဲယိုသီးသည္ ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပရိွ " ကင္ဆာဆဲလ္" မ်ား မျပန္႔ပြါးေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္
ေျကာင္းသိရပါဧ။္ ။
* ဂ်ပန္သိပၸံပညာရွင္တို႔ဧ။္ စမ္းသပ္ခ်က္အရ -
(၁) ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္မ်ား နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ခံစားရ ျခင္းကို ရဲယိုကမ်ားစြာ သက္သာေစျခင္း။
(၂) လူနာအား ေမာ္ဖင္း၊ ပက္သဒင္းထိုးပါက အိပ္၍ အစားမစားေသာေျကာင့္ ပိန္ခ်ံဳး၍ ခုခံအားက်ဆင္း
လာရာ ရဲယိုကိုေသာက္ေသာအခါ လူနာသည္နာက်င္ မႈမရိွရုံသာမက စိတ္ရႊင္လန္းျပီး အစာစားနိုင္ျခင္း
ခုခံအားတက္လာျခင္း။
(၃) ဓာတ္ေရာင္ျခည္ကုသခံ လူနာမ်ားအား၄င္း၊ ဓာတုေဆး၀ါးမ်ားနွင့္ ကုသခံလူနာမ်ားအား၄င္း ရဲယိုကို
ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ အသုံးျပဳေစခ့ဲရာ ဓာတုနည္းမ်ားေျကာင့္ ေနာက္ဆက္တဲြဆိုးက်ိဳး ေ၀ဒနာမ်ားကို
အထူးေလ်ွာ့နည္းျပီး ရဲယ္ိုက "ကင္ဆာေရာဂါ" ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ မ်ားစြာအေထာက္အကူျပဳ၍
( အေမရိကန္နွင့္ ဂ်ပန္နိုင္ငံတို႔ဧ။္) ေဆးရုံအေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္မ်ားအား ရဲယိုကို ျဖည့္
စြက္စာအျဖစ္ စားေစေျကာင္းသိရဧ။္ ။
{ စားသုံးရန္နည္း}
~~~~~~~~~~~
* ရဲယ္ိုဧ။္ အသီးေရာ အရြက္ပါေဆးဖက္၀င္ဧ။္ ။ အသီးကိုစားပါက အစိမ္းေရာင္မွ အ၀ါေရာင္မေျပာင္းမီအခ်ိန္သည္ ေဆးဖက္အ၀င္ဆုံး ျဖစ္ပါဧ။္ ။ အသီးကို ထန္းလ်က္၊ သျကားတို႔နွင့္ တဲြဖက္စားသုံးနိုင္ဧ။္ .
* ရဲယိုက္္ို အသီးအတိုင္းစားျခင္း၊
* ရဲယိုပါ၀င္ေသာေဆး၀ါး၊ ေဖ်ာ္ရည္မ်ားေသာက္ျခင္း
မွတ္ခ်က္။ ၄င္းတို႔အား အစာမစားမီ နာရီ၀က္ျကိုတင္စားသုံးရန္။ အစာစားျပီးမွေသာက္ပါက အစာစားျပီးေနာက္မွထြက္လာေသာ အစာေျခရည္မ်ားသည္ ရဲယို၌ပါ၀င္ေသာ
"Xeronine" ဓာတ္ကို ပ်က္စီးေစနိုင္ဧ။္ ။
* ရဲယိုကို အရက္၊ ေကာ္ဖီ၊ ႏြားနို႔၊ လက္ဖက္ရည္တို႔နွင့္ တဲြမေသာက္ရန္၊( ေသာက္ပါက "Xeronine" ဓာတ္
ေတြကို အူနံရံကစုပ္ယူရာ၌ အဟန္႔အတားျဖစ္ေစဧ။္ ။
* သို႕ပါ၍ ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္မ်ား ရဲယိုကိုတဲြဖက္စားသုံးပါက ကင္ဆာျပန္႕ပြါးမႈနည္းသြားျခင္း၊ နာက်င္မႈေ၀ဒနာသက္သာေစျခင္း၊ အာဟာရဓာတ္ျပည့္ျဖိဳးလာျပီးခုခံအားစနစ္ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ျခင္း၊ ကိုယ္စိတ္နွလုံးရႊင္လန္းလာေစျခင္း စေသာအက်ိဳးတရားမ်ားကို ရရိွနိုင္ပါသည္။
{ ညႊန္း} Dr. ခင္ေမာင္လြင္ (FAME) သဘာ၀မွရေသာ
က်န္းမာေရးသုခ ေဆးေဆာင္းပါးမွ ေကာက္နႈတ္
ေဖာ္ျပပါသည္။
Nandar Myint @ ျမန္မာ့ေဆးဖက္ဝင္အပင္မ်ား
No comments:
Post a Comment