Friday, September 2, 2016

ဘယ္ေတာ့မွ ျပန္မေႏႊးပါနဲ႔

People Magazine | 5 August 2016

လူေတြ အကုန္လံုးအလုပ္မ်ားေနတဲ့ ဒီေခတ္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား အစားအစာမ်ားကို ျပန္ေႏႊးၿပီး စားတယ္ဆိုတဲ့ကိစၥက အထူးအဆန္း ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္း စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားနဲ႔ လံုး၀ျပန္ေႏႊးၿပီး မစားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ တစ္ခ်ဳိ႕ရွိေနပါ တယ္။ အခ်ဳိ႕အစားအစာမ်ားက လတ္ဆတ္ပူေႏြး တုန္းစားမွ အာဟာရတန္ဖိုး အျပည့္အ၀ရႏိုင္မယ့္ အစားအစာမ်ားျဖစ္ၿပီး ျပန္ေႏႊးတဲ့အခ်ိန္မွာ အႏၲရာယ္တစ္စံုတရာ မျဖစ္ဘဲ အာဟာရတန္ဖိုး ေလ်ာ့က်သြား႐ံု သက္သက္သာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အခ်ဳိ႕အစားအစာမ်ားကေတာ့  အပူနဲ႔ျပန္ လည္ထိေတြ႔တဲ့ အခ်ိန္မွာ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေနအထားထိ ေရာက္ရွိသြားႏိုင္ပါတယ္။ ျပန္ ေႏႊးၿပီး မစားသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားက ဘာေတြ ျဖစ္ႏိုင္မလဲ။ သင္ေန႔စဥ္မဟုတ္ေတာင္ တစ္ခါတရံ ျပန္ေႏႊးၿပီး စားေလ့ရွိတဲ့ အစားအစာမ်ား ပါ၀င္ေနလို႔ အံ့အားသင့္ေကာင္း သင့္သြားႏိုင္ပါတယ္........


ထမင္း


    UK က National Health Service က ထုတ္ ျပန္ထားတဲ့ သတိေပးခ်က္ထဲက ျပန္ေႏႊးၿပီး မစား သင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားထဲမွာ ထမင္း၊ ဆန္နဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။ အစားမ်ားကို သင္သိမ္းဆည္းထားသိုတဲ့ ပံုစံနဲ႔ ျပန္လည္ အပူေပး၊ ေႏႊးတဲ့အခါ အသံုးျပဳတဲ့ နည္း လမ္းမ်ားအေပၚ မူတည္ၿပီး အဆိုပါ အစားအ ေသာက္မ်ားဟာ အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္အ ေတာက္မ်ားကဲ့သို႔ ပံုစံေျပာင္းသြားႏိုင္ပါတယ္။  မခ်က္ျပဳတ္ရေသးတဲ့ ဆန္မွာ Bacillus cereus အမည္ရ ဘက္တီးရီးယား တစ္မ်ဳိးရဲ႕ မ်ဳိးမႈန္ေတြ ပါ ၀င္ေနႏိုင္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာ လည္း အဆိုပါ မ်ဳိးမႈန္ေတြက မပ်က္စီးသြားဘဲ အခန္းအပူခ်ိန္အတြင္းမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ အျဖစ္ ျပန္လည္ေပါက္ဖြား လာႏိုင္ပါတယ္။ ျပန္လည္ေပါက္ပြားလာတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြက ၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ တစ္ခါတရံ အထက္ လန္ေအာက္ေလွ်ာ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခန္းအပူခ်ိန္အတြင္းမွာ ၾကာၾကာထားထားတဲ့ ထမင္းေတြက ျပန္လည္ အပူေပး(ေႏႊး)ၿပီး စားသံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္ဘူးလို႔ သိရပါတယ္ ။


ၾကက္သား


    အသင့္စား အစားအစာေကာင္တာက ၀ယ္ လာခဲ့တဲ့ ၾကက္ကင္္၊ အိမ္မွာ လုပ္ထားတဲ့ ၾကက္ သားျပဳတ္ေၾကာ္ စတဲ့ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ၾကက္သား မ်ားဟာ ျပန္လည္ေႏႊးၿပီး အစားျဖစ္ဆံုး အစား အေသာက္မ်ားထဲက တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဲဒီၾကက္သားဟာ ပ႐ိုတင္းပါ၀င္မႈ   ျမင့္မားတာ   ေၾကာင့္ အပူျပန္ေပးလိုက္တဲ့အခါ အႏၲရာယ္ အရွိႏိုင္ဆံုး အစားအစာတစ္ခုလည္း ျဖစ္သြားႏိုင္ ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ေလွာ္ၿပီးသား ၾကက္သား ကို တစ္ရက္တန္သည္ ႏွစ္ရက္တန္သည္ ထားၿပီးမွ ေႏႊးၿပီးစားသံုးတဲ့အခါ အစာေခ်စနစ္ကို ျပႆ     နာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ အကယ္၍ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္း သိမ္းဆည္းထားတယ္၊ ၾကက္သားကလည္း စားလို႔ ရတဲ့ အေျခအေနရွိေနေသးတယ္ဆိုရင္ အပူျပန္မေပးဘဲ ဒီအတိုင္းစားတာက ပုိအႏၲရာယ္ကင္းတယ္လို႔ သိရပါတယ္။


မႈိ


    မႈိကေတာ့ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္း စားသံုးသင့္ တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးပါ။ မႈိမွာပါ၀င္တဲ့ ပ႐ို တင္းေတြက အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔အမွ် ေျပာင္းလဲ လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ သိမ္းဆည္းထားတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား မႈိေတြဟာ သင့္ရဲ႕ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္းနဲ႔  အစာေခ်စနစ္ကို ဒုကၡေပးႏိုင္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ မႈိကို ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္းဆုိသလို စားသင့္ပါတယ္။ တန္လို႔ ၊ ေပါလို႔မ်ားမ်ားစားစား ၀ယ္လာမိတဲ့ မႈိေတြကို ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး သိမ္းဆည္းတာမ်ဳိး မလုပ္ဘဲ အစိမ္းအတိုင္း သိမ္းထားတာက ပုိသင့္ေတာ္ပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွသာ ပူပူေႏြးေႏြး ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး စားပါလို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။


ဟင္းႏုႏြယ္


    ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား ဟင္းႏုနယ္ကို ျပန္လည္ ေႏႊးၿပီး စားသံုးျခင္းက အႏၲရာယ္ရွိပါတယ္။ ဘာ ေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ႏိုက္ထရိတ္ပါ ၀င္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ အကယ္၍အပူနဲ႔ ထိေတြ႕ ၿပီးသား ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ကို ထပ္မံ အပူေပးျခင္း ေၾကာင့္ ဟင္းႏုႏြယ္ေတြကို   ႏိုက္ထရိတ္ စစ္စစ္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္နဲ႔ အျခားအစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြမွာ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈ ျမင့္ မားပါတယ္။ ႏိုက္ထရိတ္ရဲ႕ မူလဓာတ္သဘာ၀က ေဘးကင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆိုပါ ႏိုက္ထရိတ္ က ႏိုက္ထ႐ိုက္စ္ ဓာတ္ဆား အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြား ႏိုင္ၿပီး  ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။


ၾကက္ဥ


    ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနဲ႔ လူမ်ဳိးေတာ္ ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ နံနက္စာအျဖစ္ ၾကက္ဥကို တြင္ တြင္က်ယ္က်ယ္ စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ နံနက္စာ ၾကက္ဥက ျမင့္မားတဲ့ အပူခ်ိန္နဲ႔ မၾကာမၾကာ ထိေတြ႕ရတဲ့အခါမွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစမယ့္ အရာအျဖစ္သို႔  ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ ပါ၀င္တဲ့ ပ႐ို တိန္းက အပူခ်ိန္နဲ႔ ထိေတြ႔ပါမ်ားရင္ ဓာတ္ျပယ္ သြားႏိုင္တာေၾကာင့္   ေၾကာ္ထား၊ ျပဳတ္ထားၿပီးသား ၾကက္ဥကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အပူျပန္မေပးသင့္ ဘူးလို႔ သိရပါတယ္။


အာလူး


    အာလူးမွာ အာဟာရတန္ဖိုးနဲ႔ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ကိုျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ မယ့္ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အခန္းတြင္းအပူခ်ိန္မွာ ၾကာရွည္သိုေလွာင္ထားတဲ့ အာလူးေတြမွာေတာင္ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ႔ အမွ် အာဟာရတန္ဖိုးေတြ ဆံုး႐ႈံးလာေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား အာလူးေတြကို ျပန္လည္ အပူေပးျခင္းက အဆိပ္ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ဖ်ားနာ ျခင္း၊ အခန္႔မသင့္ရင္ အစာအဆိပ္ သင့္ျခင္းကဲ့ သို႔ေသာ ျပႆ     နာမ်ားအထိ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္လို႔ သတိ ထားရမယ့္ ကိစၥတစ္ရပ္ျဖစ္ပါတယ္။


အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား


    အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ၿပီးသလိုပါပဲ။ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားေတြက  ႏိုက္ထ ရိတ္ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား   ျဖစ္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္လည္း အက်ဳိးရွိ တဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္တဲ့ သေဘာတရားတူစြာပဲ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ျပန္လည္အပူေပး ျခင္းက ပါ၀င္တဲ့ ႏိုက္ထရိတ္ဓာတ္ကို ကင္ဆာျဖစ္ ေစႏိုင္တဲ့ nitrosamines အျဖစ္   ေျပာင္းလဲသြားေစ ႏိုင္လို႔ အလြန္႔အလြန္ကို သတိ ထားသင့္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္လို႔ ေရြး ခ်ယ္စားေသာက္ မယ့္  အစားအစာေတြက ဒီလိုေသး ငယ္တဲ့ အေၾကာင္းအရာေလးတစ္ခုေၾကာင့္ ေဘး အႏၲရာယ္ႀကီး တစ္ခုအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္ တာေၾကာင့္ ဂ႐ုစိုက္သင့္ပါေၾကာင္း သတိေပးလိုက္ပါရေစ။
 

No comments:

Post a Comment