Sweet Potatoes ကစြန္းဥ
ပို႔စ္တခု = Thar Chit Wai ကန္ စြမ္း ဥ ေတြ ေပၚ ၿပီ ေဝ့
ကန္စြမ္းလို႔ မေရးပါ။ စစ္အစိုးရလက္ထက္ကထုတ္ထားတဲ့ သတ္ပံုစာအုပ္ေတြမွ ကန္စြန္းလို႔ေျပာင္းေရးထားတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္ ျမန္မာသင္ပုန္းၾကီး ေဒါင္းဖတ္စာထဲမွာ က ကန္စြန္းပင္ ေရမွာရႊင္၊ ခ ခရမ္းသီး ဓါးနဲ႔လွီးစသျဖင့္ ေရးခဲ့တာ ဆရာမင္းသုဝဏ္ နဲ႔ ေဒါက္တာေမာင္ျဖဴးတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ပို႔စ္တခု = Thar Chit Wai ကန္ စြမ္း ဥ ေတြ ေပၚ ၿပီ ေဝ့
ကန္စြမ္းလို႔ မေရးပါ။ စစ္အစိုးရလက္ထက္ကထုတ္ထားတဲ့ သတ္ပံုစာအုပ္ေတြမွ ကန္စြန္းလို႔ေျပာင္းေရးထားတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ငယ္ငယ္ ျမန္မာသင္ပုန္းၾကီး ေဒါင္းဖတ္စာထဲမွာ က ကန္စြန္းပင္ ေရမွာရႊင္၊ ခ ခရမ္းသီး ဓါးနဲ႔လွီးစသျဖင့္ ေရးခဲ့တာ ဆရာမင္းသုဝဏ္ နဲ႔ ေဒါက္တာေမာင္ျဖဴးတို႔ ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ကစြန္းဥကို အဂၤလိပ္လို Sweet Potatoes ေခၚတယ္။ Yams လို႔လည္းေခၚတယ္။
ရုကၡေဗဒလို Ipomoea Batatas လို႔ေခၚတယ္။ အဝါႏုႏု၊ ခပ္ျဖဴျဖဴ၊ ခရမ္းေရာင္၊
အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ အမ်ိဳ၊ ေျမဆီနဲ႔ ဥတုအရအေရာင္ေျပာင္းတယ္။
အနီမ်ိဳးက ပိုမာျပီး ပိုေျခာက္တယ္။ အျဖဴနဲ႔ အဝါမ်ိဳးက အရည္ပိုမ်ားတယ္။ အနီကိုျပဳပ္ရင္ထြက္တဲ့အနံ႔က ေမႊးတယ္။ ပိုနီေလ ပိုျပီးအနံ႔ပိုရေလျဖစ္တယ္။ ကစြန္းဥမွာ က်န္းမာေရးအခ်က္အလက္ေကာင္းေတြရွိတယ္။
Immune System ေရာဂါျပီးစနစ္ကိုအားေပးတယ္။ Beta carotene (ဘီတာ ကယ္ရိုတင္း) ဓါတ္ဟာ Antioxidant သတၲိရွိတယ္။ ဗီတာမင္ စီ + ဘီ ပါတယ္ သံဓါတ္နဲ႔ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္ဓါတ္ေတြလည္းပါလို႔ျဖစ္တယ္။
Inflammation ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္ကိုသက္သာေစတယ္။ (ဘီတာ ကယ္ရိုတင္း) ဓါတ္၊ ဗီတာမင္စီဓါတ္နဲ႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ဓါတ္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
Asthma ပန္းနာနဲ႔ Bronchitis ေလျပြန္ေရာင္တာကိုသက္သာေစတယ္။ အသက္ရွဴလမ္းမွာ ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစလို႔ ျဖစ္တယ္။
Arthritis အဆစ္နာ သက္သာေစမယ္။ Beta carotene ဓါတ္၊ မက္ဂနီဆီယမ္ဓါတ္၊ သြပ္ဓါတ္၊ ဗီတာမင္ဘီေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
ကိုယ္ခႏၶာကို ပူေႏြးေစတယ္၊ အစာေက်ခ်က္ျခင္ကို အားေပးတယ္၊ အစာအိမ္ေလနာအတြက္ေကာင္းမယ္၊ ေရဓါတ္ကို ထိန္းညွိမယ္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မယ္၊ ကင္ဆာအတြက္လည္း ေကာင္းမယ္လို႔ ယူဆသူေတြရွိတယ္။
ဆီးခ်ိဳကိုသက္ေရာက္မႈမွာ ဆန္႔က်င္တဲ့ အယူဆႏွစ္ခုရွိေနတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဆီးခ်ိဳအတြက္ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကတယ္။ အမ်ားစုက ေျမေအာင္းသစ္ဥသစ္ဖုေတြဟာ ဆီးခ်ိဳနဲ႔မတည့္ပါလို႔သတ္မွတ္တယ္။ ကြ်န္ေတာ္က အဲတာကို စြဲကိုင္တယ္။
ဒီမိုကေရစီအစိုးရမွာ ကန္စြမ္းျဖစ္လာသလားလို႔ အေျပာခံေနရဦးမယ္။ ကစြန္းဥသည္သာ မူရင္းသတ္ပံုမွန္ျဖစ္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၅-၉-၂ဝ၁၆
အနီမ်ိဳးက ပိုမာျပီး ပိုေျခာက္တယ္။ အျဖဴနဲ႔ အဝါမ်ိဳးက အရည္ပိုမ်ားတယ္။ အနီကိုျပဳပ္ရင္ထြက္တဲ့အနံ႔က ေမႊးတယ္။ ပိုနီေလ ပိုျပီးအနံ႔ပိုရေလျဖစ္တယ္။ ကစြန္းဥမွာ က်န္းမာေရးအခ်က္အလက္ေကာင္းေတြရွိတယ္။
Immune System ေရာဂါျပီးစနစ္ကိုအားေပးတယ္။ Beta carotene (ဘီတာ ကယ္ရိုတင္း) ဓါတ္ဟာ Antioxidant သတၲိရွိတယ္။ ဗီတာမင္ စီ + ဘီ ပါတယ္ သံဓါတ္နဲ႔ ေဖါ့စ္ဖါးရပ္စ္ဓါတ္ေတြလည္းပါလို႔ျဖစ္တယ္။
Inflammation ေရာင္ရမ္းျဖစ္စဥ္ကိုသက္သာေစတယ္။ (ဘီတာ ကယ္ရိုတင္း) ဓါတ္၊ ဗီတာမင္စီဓါတ္နဲ႔ မက္ဂနီဆီယမ္ ဓါတ္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
Asthma ပန္းနာနဲ႔ Bronchitis ေလျပြန္ေရာင္တာကိုသက္သာေစတယ္။ အသက္ရွဴလမ္းမွာ ေရာင္ရမ္းတာကို သက္သာေစလို႔ ျဖစ္တယ္။
Arthritis အဆစ္နာ သက္သာေစမယ္။ Beta carotene ဓါတ္၊ မက္ဂနီဆီယမ္ဓါတ္၊ သြပ္ဓါတ္၊ ဗီတာမင္ဘီေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္။
ကိုယ္ခႏၶာကို ပူေႏြးေစတယ္၊ အစာေက်ခ်က္ျခင္ကို အားေပးတယ္၊ အစာအိမ္ေလနာအတြက္ေကာင္းမယ္၊ ေရဓါတ္ကို ထိန္းညွိမယ္၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မယ္၊ ကင္ဆာအတြက္လည္း ေကာင္းမယ္လို႔ ယူဆသူေတြရွိတယ္။
ဆီးခ်ိဳကိုသက္ေရာက္မႈမွာ ဆန္႔က်င္တဲ့ အယူဆႏွစ္ခုရွိေနတယ္။ တခ်ိဳ႕က ဆီးခ်ိဳအတြက္ေကာင္းတယ္လို႔ ေျပာၾကတယ္။ အမ်ားစုက ေျမေအာင္းသစ္ဥသစ္ဖုေတြဟာ ဆီးခ်ိဳနဲ႔မတည့္ပါလို႔သတ္မွတ္တယ္။ ကြ်န္ေတာ္က အဲတာကို စြဲကိုင္တယ္။
ဒီမိုကေရစီအစိုးရမွာ ကန္စြမ္းျဖစ္လာသလားလို႔ အေျပာခံေနရဦးမယ္။ ကစြန္းဥသည္သာ မူရင္းသတ္ပံုမွန္ျဖစ္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
၅-၉-၂ဝ၁၆
No comments:
Post a Comment