Monday, September 12, 2016


အုန္းသီးရဲ႕လ်ွိဳ႕၀ွက္ခ်က္မ်ား....
================
အုန္းသီးဟာ လူေတြ အတြက္ ေကာင္းမြန္ ထူးျခားတဲ႔ အစာ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္.
အထူး ျခားဆုံးက လူ႔အသက္ကိုေတာင္ ကယ္တင္ ႏိုင္စြမ္း ရွိတဲ့ အသီး ျဖစ္ပါတယ္. အုန္းသီးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ျငိမ္ ေစႏိုင္စြမ္း ရွိျခင္း၊ ကိုလက္စေရာကို ေလ်ာ႔ခ် ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိျခင္း၊ ေရဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္း ေပးျခင္းနဲ႔ အေရးေပၚ ေသြးေရၾကည္ သြင္းဖို႔ လိုအပ္ေနသူမ်ားကို ေတာင္မွ အုန္းရည္ျဖင္႔ အစားသြင္း ကုသေပးႏိုင္ျခင္း စတဲ႔ အုန္းသီးရဲ႔ အသံုး၀င္ အေရးပါပံုကို သိရွိသူမွာ လူအနည္းစု ေလာက္သာ ရွိပါတယ္. ေခတ္ေပၚ ေဆးသုေတသန ျပဳသူမ်ား ကလည္း အုန္းသီးဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္ အက်ိဳးျပဳ ေစႏိုင္ေသာ အသီးျဖစ္ေၾကာင္း ေလ႔လာ ေတြ႔ရွိရပါတယ္။
အုန္းရည္
အုန္းသီးထဲမွ အုန္းရည္ဟာ လူ႕အသက္ကို ကယ္တင္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပံုနဲ႔ ပတ္သက္ျပီး အေကာင္းဆံုး သက္ေသ တစ္ခုကို ေျပာျပရမယ္ ဆိုရင္ ဒုတိယကမၻာစစ္ အတြင္းက ပစိဖိတ္ ေဒသ စစ္ပြဲေတြ မွာ စစ္သားေတြ အမ်ားအျပား ဒဏ္ရာ ရၾကတဲ႔အခါ အေရးေပၚ ေသြးသြင္းဖို႔ လိုအပ္ ေနေပမဲ႔ စစ္ေျမျပင္ ျဖစ္တာေၾကာင္႔ ေသြးရည္ၾကည္ ပုလင္းေတြကို အခ်ိန္မွီ ရရွိဖို႔ အခက္အခဲ ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ ဆရာ၀န္ေတြဟာ အုန္းသီး ႏုႏုထဲက သန္႔စင္တဲ႕ အုန္းရည္ကို ေသြးရည္ၾကည္ အစား ထိုးသြင္း ကုသျပီး အသက္ ကယ္ခဲ႕ရတဲ႔ ျဖစ္ရပ္ေတြ ရွိခဲ႕ပါတယ္. အုန္းရည္ဟာ လူခႏၶာကိုယ္ရွိ ေသြးရည္ၾကည္နဲ႔ ထပ္တူနီးပါး တူညီျပီး ေသြးအမ်ိဳးအစား အားလံုးနဲ႔ သင္႔ေတာ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အုန္းရည္ဟာ ဓါတ္တိုးပစၥည္းပါ၀င္မႈ မ်ားျပားျပီး လူေတြကို အထူးအက်ိဳးျပဳေၾကာင္း ေလ႔လာ ေတြ႔ရွိ ရပါတယ္.
ကိုလက္စေရာကို က်ဆင္းေစျခင္း
အစာေျခႏိုင္စြမ္း ျမင္႔မားေစျခင္း
အေရျပားတြန္႔ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းညွိေပးျခင္း
ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးမ်ားကို ကာကြယ္တိုက္ဖ်က္ျခင္း
ဆဲလ္အသစ္မ်ားကို တိုးပြားေစျခင္း
ဟိုမုန္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္း
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း
အဟာရဓာတ္ႏွင္႔ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို ဆဲလ္မ်ားအတြင္း ပို႔ေဆာင္ေပးႏိုင္ျခင္း
ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္ျခင္းကို တိုးတက္ေစျခင္း
ေရာဂါမ်ားကို ခုခံကာကြယ္ေပးျခင္း
မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႔ယြင္းမႈကို ကာကြယ္ေပးျခင္း
ဘက္တီးရီးယားမ်ားကို ေသေစႏိုင္ျခင္း
စတဲ႔ အက်ိဳးဆက္ မ်ားစြာကို ေပးႏိုင္တဲ့ အတြက္ေၾကာင္႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အဖိုးတန္တဲ႔အုန္းသီး ျဖစ္ပါတယ္..
အုန္းသီး အႏုတြင္ သန္႔စင္ ေကာင္းမြန္ေသာ မျပည္႔၀ဆီမ်ား ပါ၀င္တဲ႔ အတြက္ အုန္းသီးအရင္႔ထက္ စာရင္ အဆီ ပါ၀င္မႈနႈန္း နည္းပါးပါတယ္.. ထို႔ေၾကာင္႔လည္း က်န္းမာေရး အတြက္ စဥ္းစားျပီး အုန္းသီး တစ္လံုးကို ၀ယ္ယူမယ္ဆိုရင္ အုန္းသီးအႏုကို ရွာေဖြ ၀ယ္ယူ သင္႔တယ္လို႕ သိရပါတယ္.. အုန္းသီး အႏုအရင္႔ ေရြးခ်ယ္ပံုမွာ အုန္းသီးအႏုသည္ ခပ္စိမ္းစိမ္း အေရာင္ရွိျပီး အုန္းသီးအရင္႔မွာ အစိမ္းေရာင္ နည္းပါးျပီး အညိဳ ခပ္ေဖ်ာ႕ေဖ်ာ႔ အေရာင္ ရွိတတ္ပါတယ္..
အုန္းဆီ
အုန္းသီးကေန ရရွိတဲ႔ အုန္းဆီဟာလည္း အလြန္အက်ိဳး မ်ားတဲ႔ ေဆးကုသမႈ ဆိုင္ရာ ပစၥည္းအျဖစ္ သံုးစြဲ ႏိုင္ပါေသးတယ္.. အုန္းဆီဟာ အားလံုး သိၾကတဲ႕ အတိုင္း ဆံပင္သန္စြမ္း နက္ေမွာင္ဖို႔ အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ႔ သဘာ၀ အားျဖည္႔ေဆး ျဖစ္ပါတယ္.. အုန္းဆီျဖင္႔ ဦးေခါင္းကို မွန္မွန္ ႏွိပ္နယ္ေပးပါက ဦးေရျပားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေဘာက္ႏွင့္ ဦးေရျပား ေျခာက္ေသြ႔ျခင္း တို႔ကို ကာကြယ္ ႏိုင္ပါတယ္။ ပ်က္စီးေနေသာ ဆံပင္မ်ားကို ျပဳျပင္ ထိန္းသိမ္းဖို႔ အတြက္လည္း အုန္းဆီမွာ အလြန္ေကာင္းမြန္ အဆင္ေျပပါသည္။ ထို႔ေၾကာင္႕လည္း အုန္းဆီကို ဆံပင္ျပဳျပင္ေရး ပစၥည္း၊ ေဗာက္မ်ား ကာကြယ္ေသာ ပစၥည္းအျဖစ္ နည္းမ်ိဳးစံုျဖင္႔ ထုတ္လုပ္ၾကပါတယ္.. ေနာက္ထပ္ အသံုး၀င္ေသာ အခ်က္မွာ အုန္းဆီသည္ သြားပိုးစားျခင္း၊ သြားေရာဂါမ်ားျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႕ သိရပါတယ္.. အုန္းဆီအနည္းငယ္ကို သြားဖံုးႏွင့္ သြားတို႔တြင္ အျမဲတမ္း ပြတ္တိုက္ ေပးပါက သြားမ်ားကို ပိုမို ခိုင္မာ ေစႏိုင္ပါတယ္လို႔ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္.…
အုန္းဆီရဲ႕ အျခားအသံုး၀င္ပံုမွာ ေျခာက္ေသြ႕ေသာ အေရျပားမ်ား အတြက္ အေကာင္းဆံုး moisturizer ျဖစ္ပါတယ္..
အုန္းဆီကို အေရျပားေပၚ လိမ္းျပီး ႏွိပ္နယ္ေပးပါက အသားပတ္ျခင္း၊ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္း၊ အက္ကြဲျခင္းမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္.. အေရျပား တြန္႔ျခင္းကိုလည္း ေႏွာင့္ေႏွး ေစတယ္ လို႕ သိရပါတယ္. အုန္းဆီပါ၀င္တဲ့ အေရျပား ေစာင္႕ေရွာက္ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္တဲ့ ဆပ္ျပာ၊ အသားလွလိမ္းေဆး၊ လူးေဆးခရမ္စသျဖင္႔ အမ်ားအျပားကို ထုတ္လုပ္ ၾကပါတယ္..
ထိခိုက္ရွနာမ်ား အတြက္လည္း အုန္းဆီဟာ ေဆး၀ါးတစ္လက္ အျဖစ္ အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္ ပါေသးတယ္.. ဒဏ္ရာေပၚမွာ အုန္းဆီကို လိမ္းေပးျခင္းအားျဖင္႕ ျပင္ပမွ ဖုန္မ်ား ၊ ဘက္တီးရီးယားမ်ားနဲ႕ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား မ၀င္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ အလႊာပါးေလး အျဖစ္ ဖံုးအုပ္ ထားေစပါတယ္.. အုန္းဆီဟာ ဒဏ္ရာေပၚမွ ပ်က္စီးသြားေသာ တစ္ရွဴးမ်ားကို အျမန္ဆံုး ျပန္လည္ ေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္စြမ္း ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္.. အုန္းဆီဟာ ဘက္တီးရီးယားမ်ား၊ ဗိုင္းရပ္စ္မ်ား၊ အေရျပားေပၚ ျဖစ္တတ္ေသာ မိႈမ်ား၊ စသည္တို႕ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္..
အုန္းသီးထြက္ပစၥည္းမ်ား
အုန္းသီးကေန ထုတ္လုပ္တဲ႔ အုန္းႏို႔၊ အုန္းမႈန္႔၊ အုန္းသီးဖတ္ စသည္ တို႔သည္လည္း အစားအေသာက္မ်ား၊ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ မုန္႔မ်ား ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ အသံုးျပဳ ၾကပါတယ္.. အခ်ိဳ႕ေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ အုန္းႏို႔မွာ ဟင္းလ်ာ အေတာ္မ်ားမ်ားတြင္ မပါမျပီး အသံုးျပဳၾကတဲ႔ အရသာထူးကဲ ေကာင္းမြန္ေစေသာ ဟင္းခ်က္ဖြယ္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္.. ျမန္မာ ႏိုင္ငံတြင္ေတာ႔ ဟင္းခ်က္ရာတြင္ အသံုးျပဳမႈ နည္းပါးေသာ္လည္း ျမန္မာမုန္႔ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားတြင္ အုန္းႏို႔ ပါ၀င္တတ္ပါတယ္.. အုန္းရည္မွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူ မ်ားစြာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ္လည္း အုန္းႏုိ႔ႏွင္႔ ျပဳ လုပ္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အလြန္အကၽြံ စားသံုးပါက ေသြးတိုး ေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ အလြန္အႏၱရာယ္ ၾကီးပါတယ္..
က်န္းမာေရးအတြက္ အုန္းရည္မ်ားမ်ားေသာက္ျပီး အုန္းဆီ မ်ားမ်ားလိမ္းလို႔ အုန္းႏို႔ကိုေတာ႔ သင့္တင္႔ရံုသာ စားၾကပါစို႔ေနာ္....
Credit to
ျမ၀တီ

No comments:

Post a Comment