Wednesday, August 10, 2016

ပိုးစာသီးကို ဘာေၾကာင့္စားသင့္တာလဲ
ပိုးစာသီး(blackberries)က strawberries, blueberries တို႔လို ဘယ္ရီသီး တစ္မ်ိဳးပါ။
သူ႔အရသာက စိမ္းရင္ ခ်ဥ္သေလာက္ မွည့္လာတဲ့အခါ ခ်ိဳတယ္။အရည္ရႊမ္းတယ္။ကမာၻ့ေျမာက္ပိုင္း သမဇံုေတြမွာ အမ်ားဆံုး ေတြ႕ရပါတယ္။ ျပင္ဦးလြင္မွာေတာ့ တႏိုင္တပိုင္ ျခံစိုက္ၾကပါတယ္။သူ႔ရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳပံုေတြေၾကာင့္ ႏိုင္ငံျခားကလူအမ်ားၾကားမွာ ေရပန္းစားလာတဲ့ အသီးပါ။ႏိုင္ငံျခားမွာ ေစ်းႀကီးပါတယ္။
က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳပုံ
၁။antioxidant(ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ဂုဏ္သတၱိ)ေတြ အမ်ားႀကီးပါလို႔ ခႏၶာကိုယ္ိကိုႏုပ်ိဳသြက္လပ္ က်န္းမာေစၿပီး ေရာဂါေပါင္းစံု မွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အသီးေလးကေသးငယ္ေပမယ့္ သူ႔မွာ vitaminC,B complex,VitaminE,VitaminA,selenium,zinc,copperေတြပါပါတယ္။
၂။အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္
၃။ဗိုက္ကအဆီကို က်ေစပါတယ္။မိမိစားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲ ေန႔စဥ္ဘယ္ရီသီး အနည္းငယ္ စားသံုးေပးရင္ ရက္၉၀အတြင္း ဗိုက္ကအဆီ သိသိသာသာ က်ပါတယ္။ ဗိုက္ကအဆီက ႏွလံုးေရာဂါကို အဓိကျဖစ္ေစလို႔ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။
၄။ဆီးလမ္းေၾကာင္းက E.coliပိုးေတြဆီးအိမ္နံရံကို ခ်ိတိဆက္မရေအာင္ တာဆီးတဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစပါတယ္။
၅။VitaminA ။anthocyanosides ပမာဏ မ်ားတဲ့အတြက္ အျမင္အာရံုေကာင္းေစၿပီး ေရတိမ္။ၾကက္မ်က္သင့္။အျမင္အာရံုကြယ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၆။anthocyanin,selenium,vitaminA,Bcomplex,vitaminC,vitaminE,zinc,potassium, copper,magnesium,phosphorus,manganese ေတြေၾကာင့္ အာရံုေၾကာေတြ အားေကာင္းေစၿပီးဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို ေသဆံုးျခင္းမွတာဆီးၿပီး Alzhemer´sေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၇။၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀ေစပါတယ္
၈။ကင္ဆာေရာဂါ။ႏွလံုးေရာဂါ။စိတ္ဓာတ္က် ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြအရ သိရပါတယ္။
စားၾကည့္ဖို႔ တိုက္တြန္းႏႈိးေဆာ္ လိုက္ပါတယ္။
ဟမ္စိုင္း(ေဆး\မန္း)

No comments:

Post a Comment