တညင္းသီးစားၿပီးပါက သံပရာသီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါ
************************************
ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္၏ ေဟာေျပာခ်က္တြင္ တညင္းသီးကို ဓာတ္ခြဲ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေသာအခါ လူကို အက်ိဳးျပဳသည့္ မည္သည့္ အဟာရမွ်မပါဝင္ဟု ဆိုသည္။ ၎တြင္ ပါဝင္ေသာ ဖန္ေခ်ာင္းကဲ့သို႔ေသာ ကလာပ္စည္း မ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ သြားပိတ္ႏိုင္သျဖင့္ အႏၱရာယ္ရွိသည္။ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေစႏိုင္သည္။ စားသင့္သည့္ အသီးမဟုတ္။ အတိုင္းအတာ မရွိ။ လံုးဝ မစားသင့္ေသာ အသီးမ်ိဳးျဖစ္သည္ဟု တင္ျပထားသည္။ သုိ႔ေသာ္ တညင္းသီးကို ျမန္မာတို႔ စားသံုးခဲ့သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ဝ ေက်ာ္ခဲ့ၿပီဟု သိရွိရသည္။
************************************
ေဒါက္တာ ခင္ေမာင္လြင္၏ ေဟာေျပာခ်က္တြင္ တညင္းသီးကို ဓာတ္ခြဲ သုေတသန ျပဳၾကည့္ေသာအခါ လူကို အက်ိဳးျပဳသည့္ မည္သည့္ အဟာရမွ်မပါဝင္ဟု ဆိုသည္။ ၎တြင္ ပါဝင္ေသာ ဖန္ေခ်ာင္းကဲ့သို႔ေသာ ကလာပ္စည္း မ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္တြင္ သြားပိတ္ႏိုင္သျဖင့္ အႏၱရာယ္ရွိသည္။ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေစႏိုင္သည္။ စားသင့္သည့္ အသီးမဟုတ္။ အတိုင္းအတာ မရွိ။ လံုးဝ မစားသင့္ေသာ အသီးမ်ိဳးျဖစ္သည္ဟု တင္ျပထားသည္။ သုိ႔ေသာ္ တညင္းသီးကို ျမန္မာတို႔ စားသံုးခဲ့သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္း ၂၀ဝ ေက်ာ္ခဲ့ၿပီဟု သိရွိရသည္။
တညင္းသီးကို ႀကိဳက္သူမ်ား အတြက္ တင္ျပလိုသည္မွာ ျမန္မာ့႐ိုးရာ
ေဆးပညာ႐ႈ႕ေထာင့္မ်ားအရ ေစးထန္ ပ်စ္ခြ်ဲေသာ အာေပါအာဗႏၶရ အစာျဖစ္သည္။
အာကာသကို ပ်က္ေစသျဖင့္ အေပါက္အေခါင္းမ်ားကို ပိတ္ေစႏိုင္ေသာ အစာျဖစ္သည္။
ထိုအစာကိုစားလွ်င္ အာကာသပြင့္ေစတတ္ေသာ အစာႏွင့္တြဲဖက္စားသင့္သည္။
တညင္းသီးျပဳတ္ကို တို႔စရာမ်ားအျဖစ္ စားလွ်င္အေျဖဓာတ္အျဖစ္ ေရွာက္ရြက္အနည္းငယ္ကို တို႔စားေပးပါ။ ပိတ္ေသာ အာကာသဓာတ္ကို ျပန္ပြင့္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တညင္းသီး ျပဳတ္လွ်င္ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ ႏူးလြယ္ၿပီး အဖန္ဓာတ္၊ အေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္း ေစသည္။ တညင္းသီးကိုရင့္သည့္ အသီးေရွာင္ၿပီးႏုေသာ အသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ဖန္ပုလင္းတြင္ ထည့္ၿပီး ဆားရည္စိမ္ထားပါ။ အာကာသ ပိတ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ အေစးဓာတ္ပိတ္ဆို႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာအခါ ႀကိဳက္တတ္၍ တညင္းသီးမ်ားမ်ား စားမိလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းစားမိလွ်င္
ျဖစ္ေစ၊စားၿပီးၿပီးခ်င္း သံပုရာေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္မတက္ေစႏိုင္ေသာ အေျဖဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ ရေပသည္။
BE Aung Soe
တညင္းသီးျပဳတ္ကို တို႔စရာမ်ားအျဖစ္ စားလွ်င္အေျဖဓာတ္အျဖစ္ ေရွာက္ရြက္အနည္းငယ္ကို တို႔စားေပးပါ။ ပိတ္ေသာ အာကာသဓာတ္ကို ျပန္ပြင့္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္သည္။ တညင္းသီး ျပဳတ္လွ်င္ သၾကား အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရွာက္ရြက္ ထည့္ၿပီးျပဳတ္ပါ။ ႏူးလြယ္ၿပီး အဖန္ဓာတ္၊ အေစးဓာတ္ေလ်ာ့နည္း ေစသည္။ တညင္းသီးကိုရင့္သည့္ အသီးေရွာင္ၿပီးႏုေသာ အသီးမ်ားကို ထက္ျခမ္းခြဲၿပီး ဖန္ပုလင္းတြင္ ထည့္ၿပီး ဆားရည္စိမ္ထားပါ။ အာကာသ ပိတ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္တြင္ အေစးဓာတ္ပိတ္ဆို႔ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါသည္။ ထမင္းစားေသာအခါ ႀကိဳက္တတ္၍ တညင္းသီးမ်ားမ်ား စားမိလွ်င္ျဖစ္ေစ၊ တညင္းသီး အုန္းႏို႔ဆမ္းစားမိလွ်င္
ျဖစ္ေစ၊စားၿပီးၿပီးခ်င္း သံပုရာေဖ်ာ္ရည္ တစ္ခြက္ေသာက္ေပးပါ။ အဆိပ္မတက္ေစႏိုင္ေသာ အေျဖဓာတ္ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ ရေပသည္။
BE Aung Soe
No comments:
Post a Comment