က်န္းမာေရးအတြက္ အေကာင္းဆံုုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၁၀ မ်ိဳး
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားတြင္ အာဟာရဓါတ္ၾကြယ္၀သေလာက္
ဖိုုင္ဘာမ ွ်င္ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
ကိုုယ္ခံအားကိုု ေကာင္းေစသျဖင့္ ကင္ဆာ ၊ ႏွလံုုး ႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ မ်ား
ကိုု ခုုခံကာကြယ္ ရာတြင္ အဖိုုးတန္လွပါသည္ ။
က်ေနာ္တိုု႕ လက္လွမ္းမီ ၿပီး ေန႔ တဓူ၀ စားသံုုးေနသည့္ အဖိုုးတန္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားထဲမွ အေကာင္းဆံုုး ၁၀ မ်ိဳး ကိုု ထုုတ္ႏုုတ္
တင္ျပလိုုပါသည္ ။
�#�ခရမ္းခ်ဥ္သီး�
................
လိုုင္ကိုုပင္း ( lycopene )ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လိုု႕ ကင္ဆာတိုုက္ဖ်က္ စြမ္းအား
ေကာင္းလွပါသည္ ။ ဗီတာမင္စံုုလဲ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါသည္ ။
�#�ပန္းပြင့္စိမ္း� ( Broccoli )
.................
antioxidants ( ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္း ) ေတြနဲ႕ ထုုပ္ပိုုးထားတယ္
လိုု႕ဆိုုရေလာက္ေအာင္ ပါ၀င္တာမိုု႕ အစာအိမ္ ၊ အဆုုပ္ ၊ စအိုု ကင္ဆာေတြကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
ဗီတာမင္ ေအ ၊ ဗီတာမင္ စီ ၊ ဖိုုးလိပ္ Folate တိုု႕ ပါ၀င္လိုု႕ အေအးမိတုုပ္ေကြး
ကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ေဂၚဖီထုုပ္အေသးစား� ( Brussels sprouts ) ( ကြမ္းသီးေဂၚ ဖီထုုပ္ )
..............................
folic acid, B-vitamin တိုု႕ နဲ႕ ထုုပ္ပိုုးထားတယ္လိုု႕ ေျပာႏိုုင္ပါသည္ ။
ကိုုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ။
သေႏၶသားရဲ႕ အာရံုုေၾကာအဖြဲ႕ အစည္း တည္ေဆာက္ရာမွာ
အေရးပါလိုု႕ အဖိုုးတန္ပါသည္ ။
vitamins C နဲ႕ K လဲ ပါသလိုု fiber အမ ွ်င္ ၊ potassium နဲ႕
omega-3 fatty acids တိုု႔ လဲ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
�#�မုုန္လာဥနီ� ( Carrots ) ( ခါခ်က္ဥ )
...............
vitamin A ၊ vitamin C တိုု႕ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
၎တိုု႕ က ( antioxidants ) ဓါတ္တိုုး ကာကြယ္တာမိုု႕ မ်က္စိ ၊
အသားအေရ နဲ႕ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ ေတြကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ဖရံုုသီး� ( Squash )
..........
vitamin A ၊ vitamin C ၊ potassium ၊ magnesium နဲ႕ fiber ေတြ
ေပါၾကြယ္၀ တာမိုု႕ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ေရာဂါ ၊
အရိုုးအဆစ္ကိုုက္ ေရာဂါ မ်ား (osteoarthritis ႏွင့္
rheumatoid arthritis ) မ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါသည္ ။
�#�ကန္ဇြန္းဥ� ( Sweet potato )
..............
vitamin A ၊ vitamin C ၊ manganese ၊ fiber ၊
iron သံဓါတ္ တိုု႕ ၾကြယ္၀ပါသည္္။
ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္စြမ္း ရွိၿပီး ၊
ခြန္အားလဲ တိုုးေစပါသည္ ။
အစာေျချခင္းလုုပ္ငန္း ကိုုလဲ အေထာက္အကူျပဳပါသည္ ။
�#�ခရမ္းသီး� ( Eggplant )
..............
ႏွလံုုးက်န္မာေစပါသည္ ။
Nasunin ဆိုုသည့္ antioxidant ပါရွိရာ ၎ကဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကိုု
ကာကြယ္ေပးပါသည္ ။
ထိုု႔ ေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း ၊ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ ယြင္းျခင္းကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
fiber ႏွင့္ potassium တိုု႕ လဲ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
�#�ပန္းငရုုပ္� ( Bell Peppers )
............
lycopene ႏွင့္ folic acid ႏွင့္ မ်ားစြာေသာ အဟာရဓါတ္မ်ား
ေပါၾကြယ္လြန္းသျဖင့္ ႏွလံုုးက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါသည္ ။
ေန႕ စဥ္စားသံုုးျခင္းျဖင့္ အဆုုပ္ ၊ အူမႀကီး ၊ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ၊
ပန္ကရိယကင္ဆာ မ်ားကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ဟင္းႏုုနယ္� ( Spinach )
...............
ဗီတာမင္စံုု ၊ အဟာရစံုု ပါ၀င္သျဖင့္ ေရာဂါစံုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
အထူးသျဖင့္ ႏွလုုံးေရာဂါ ၊ အူမကင္ဆာ ၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါမ်ား ၊
အရိုုးပြေရာဂါ စ သျဖင့္ ေရာဂါစံုုကာကြယ္ေရး အတြက္ေကာင္းပါသည္ ။
�#�ၾကက္သြန္နီ� ( Onions )
...............
အရိုုးပြေရာဂါ အတြက္ အလြန္ေကာင္းပါသည္ ။
အျခားဗီတာမင္မ်ားေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၊ ႏွလံုုးေရာဂါ
တိုုက္ဖ်က္ရာမွာလဲ ေကာင္းပါသည္ ။
��ေဒါက္တာျမင့္သိန္း�
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားတြင္ အာဟာရဓါတ္ၾကြယ္၀သေလာက္
ဖိုုင္ဘာမ ွ်င္ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
ကိုုယ္ခံအားကိုု ေကာင္းေစသျဖင့္ ကင္ဆာ ၊ ႏွလံုုး ႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ မ်ား
ကိုု ခုုခံကာကြယ္ ရာတြင္ အဖိုုးတန္လွပါသည္ ။
က်ေနာ္တိုု႕ လက္လွမ္းမီ ၿပီး ေန႔ တဓူ၀ စားသံုုးေနသည့္ အဖိုုးတန္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားထဲမွ အေကာင္းဆံုုး ၁၀ မ်ိဳး ကိုု ထုုတ္ႏုုတ္
တင္ျပလိုုပါသည္ ။
�#�ခရမ္းခ်ဥ္သီး�
................
လိုုင္ကိုုပင္း ( lycopene )ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္လိုု႕ ကင္ဆာတိုုက္ဖ်က္ စြမ္းအား
ေကာင္းလွပါသည္ ။ ဗီတာမင္စံုုလဲ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါသည္ ။
�#�ပန္းပြင့္စိမ္း� ( Broccoli )
.................
antioxidants ( ဓါတ္တိုုးကာကြယ္ပစၥည္း ) ေတြနဲ႕ ထုုပ္ပိုုးထားတယ္
လိုု႕ဆိုုရေလာက္ေအာင္ ပါ၀င္တာမိုု႕ အစာအိမ္ ၊ အဆုုပ္ ၊ စအိုု ကင္ဆာေတြကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
ဗီတာမင္ ေအ ၊ ဗီတာမင္ စီ ၊ ဖိုုးလိပ္ Folate တိုု႕ ပါ၀င္လိုု႕ အေအးမိတုုပ္ေကြး
ကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ေဂၚဖီထုုပ္အေသးစား� ( Brussels sprouts ) ( ကြမ္းသီးေဂၚ ဖီထုုပ္ )
..............................
folic acid, B-vitamin တိုု႕ နဲ႕ ထုုပ္ပိုုးထားတယ္လိုု႕ ေျပာႏိုုင္ပါသည္ ။
ကိုုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေတြအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါတယ္ ။
သေႏၶသားရဲ႕ အာရံုုေၾကာအဖြဲ႕ အစည္း တည္ေဆာက္ရာမွာ
အေရးပါလိုု႕ အဖိုုးတန္ပါသည္ ။
vitamins C နဲ႕ K လဲ ပါသလိုု fiber အမ ွ်င္ ၊ potassium နဲ႕
omega-3 fatty acids တိုု႔ လဲ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
�#�မုုန္လာဥနီ� ( Carrots ) ( ခါခ်က္ဥ )
...............
vitamin A ၊ vitamin C တိုု႕ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
၎တိုု႕ က ( antioxidants ) ဓါတ္တိုုး ကာကြယ္တာမိုု႕ မ်က္စိ ၊
အသားအေရ နဲ႕ ႏွလံုုးေသြးေၾကာေရာဂါ ေတြကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ဖရံုုသီး� ( Squash )
..........
vitamin A ၊ vitamin C ၊ potassium ၊ magnesium နဲ႕ fiber ေတြ
ေပါၾကြယ္၀ တာမိုု႕ ပန္းနာရင္ၾကပ္ ေရာဂါ ၊
အရိုုးအဆစ္ကိုုက္ ေရာဂါ မ်ား (osteoarthritis ႏွင့္
rheumatoid arthritis ) မ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္ပါသည္ ။
�#�ကန္ဇြန္းဥ� ( Sweet potato )
..............
vitamin A ၊ vitamin C ၊ manganese ၊ fiber ၊
iron သံဓါတ္ တိုု႕ ၾကြယ္၀ပါသည္္။
ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ကိုု ကာကြယ္ႏိုုင္စြမ္း ရွိၿပီး ၊
ခြန္အားလဲ တိုုးေစပါသည္ ။
အစာေျချခင္းလုုပ္ငန္း ကိုုလဲ အေထာက္အကူျပဳပါသည္ ။
�#�ခရမ္းသီး� ( Eggplant )
..............
ႏွလံုုးက်န္မာေစပါသည္ ။
Nasunin ဆိုုသည့္ antioxidant ပါရွိရာ ၎ကဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားကိုု
ကာကြယ္ေပးပါသည္ ။
ထိုု႔ ေၾကာင့္ ေလျဖတ္ျခင္း ၊ မွတ္ဥာဏ္ခ်ိဳ႕ ယြင္းျခင္းကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
fiber ႏွင့္ potassium တိုု႕ လဲ ၾကြယ္၀ပါသည္ ။
�#�ပန္းငရုုပ္� ( Bell Peppers )
............
lycopene ႏွင့္ folic acid ႏွင့္ မ်ားစြာေသာ အဟာရဓါတ္မ်ား
ေပါၾကြယ္လြန္းသျဖင့္ ႏွလံုုးက်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္ေကာင္းပါသည္ ။
ေန႕ စဥ္စားသံုုးျခင္းျဖင့္ အဆုုပ္ ၊ အူမႀကီး ၊ဆီးအိမ္ကင္ဆာ ၊
ပန္ကရိယကင္ဆာ မ်ားကိုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
�#�ဟင္းႏုုနယ္� ( Spinach )
...............
ဗီတာမင္စံုု ၊ အဟာရစံုု ပါ၀င္သျဖင့္ ေရာဂါစံုု ကာကြယ္ပါသည္ ။
အထူးသျဖင့္ ႏွလုုံးေရာဂါ ၊ အူမကင္ဆာ ၊ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါမ်ား ၊
အရိုုးပြေရာဂါ စ သျဖင့္ ေရာဂါစံုုကာကြယ္ေရး အတြက္ေကာင္းပါသည္ ။
�#�ၾကက္သြန္နီ� ( Onions )
...............
အရိုုးပြေရာဂါ အတြက္ အလြန္ေကာင္းပါသည္ ။
အျခားဗီတာမင္မ်ားေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၊ ႏွလံုုးေရာဂါ
တိုုက္ဖ်က္ရာမွာလဲ ေကာင္းပါသည္ ။
��ေဒါက္တာျမင့္သိန္း�
No comments:
Post a Comment