Thursday, July 14, 2016

အသည္းႀကီးလွ်င္ ဖရဲသီးစားပါ
အသည္းေရာဂါ ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါ သည္။
႐ုတ္တရက္ ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာဂါႏွင့္ နာတာရွည္အ သည္းေရာဂါ တို႔ျဖစ္သည္။
႐ုတ္ တရက္ျဖစ္ေသာ အသည္းေရာင္ အသားဝါ ေရာဂါမွာ ပိုးဝင္၍ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အပူအစပ္ အရက္ ေသစာအေသာက္ အစားမ်ား၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေဆးထိုးေဆး စားမွား၍ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ႐ုတ္ တရက္ျဖစ္ေသာ ေဝဒနာ ျဖစ္သည္။ ေဆးကုရ လြယ္ၿပီး အေပ်ာက္ျမန္ သည္။ ဆင္ျခင္ၿပီး ေနထိုင္လွ်င္ ဓာတ္စာျဖင့္ ပင္ေပ်ာက္ ကင္းသက္ သာႏိုင္သည္။
နာတာရွည္ အသည္းေရာဂါ မ်ားမွာအသည္း ႀကီးျခင္း၊ အသည္း အဆီဖံုး ေရာဂါ၊ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ၊ အသည္းတြင္ ပိုးတြယ္ကပ္ ေနေသာေရာဂါ၊ မိႈတက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္သည္။ အေနာက္ တိုင္းေဆးပညာအရ ဝမ္းကိုက္ပိုး၊ ဘီပိုး၊ စီပိုးမ်ားသည္ ယခုေခတ္တြင္ အလြယ္တကူ ကူးစက္ ေနသည္။
မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအေသာက္ မ်ား၊အသံုး အေဆာင္မ်ား၊ ပစၥည္း ကိရိယာမ်ား၊ ေဈး၊ ေဆး႐ံု၊ ဘက္စ္ ကားမ်ား၊ ဆံပင္ညႇပ္ဆိုင္ မ်ားစ သည္တို႔တြင္ ကူးစက္မႈ အမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္ဟု ဆိုသည္။ၿမိဳ႕ႀကီးျပ ႀကီးမ်ား၊ လူေနထူထပ္ ေသာေန ရာတြင္ေနထိုင္ သူမ်ား အဖို႔ေန႔စဥ္ အသည္းေရာဂါ ရဖို႔ေရွာင္လႊဲ မရ ႏိုင္ေအာင္ႀကံဳေတြ႕ ရေလ့ရွိသည္။ ႏွစ္ျပန္ေၾကာ္ႏွင့္ အေၾကာ္ ဆီမ်ား မွာလည္းအသည္း အဆီဖံုး ေရာဂါ ကိုျဖစ္ေစေသာ အဓိက အခ်က္မ်ား ျဖစ္ေနသည္။
မႏၱေလးကဲ့သို႔ ပူျပင္းေသာ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ အရက္ေသစာ ေသာက္သံုး သူမ်ားတြင္လည္း အသည္းႀကီးေရာဂါ အျဖစ္မ်ား သည္။ အရက္ဘီယာ ဆိုင္မ်ား၊အ ရက္ခ်က္ စက္႐ံုမ်ား၊ ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ားကို ကန္႔သတ္မႈ မရွိလွ်င္ပို၍ ပင္ဆိုးလာ ႏိုင္သည္။ အရက္ ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ အသည္း ေရာဂါမွာေနာက္ဆက္ တြဲေဖာ ေရာင္ေသာ ေရဖ်ဥ္း စြဲေရာဂါႏွင့္နိဂံုး ခ်ဳပ္အသက္ဆံုး ရေလ့ရွိသည္။ ေၾကာ္ျငာ ေရာင္းခ်ေသာ အသည္း အားေဆးမ်ားသည္ အရက္သမား မ်ား၏အသက္ကို မကယ္ႏိုင္ေပ။
အသည္း ကင္ဆာႏွင့္ ေသဆံုးရ သူမ်ားမွာ ေဆးအားကိုး သူမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္းေတြ႕ရွိရသည္။ ရာသီစာ အမ်ိဳးမ်ိဳးတြင္ပူေသာ ရာသီဥတုႏွင့္လည္း အဆင္ေျပ အသည္းေရာဂါ သမားမ်ား အတြက္ လည္းအက်ိဳးျပဳ ေစႏိုင္ေသာ ဓာတ္ စာတစ္မ်ိဳးကို တင္ျပရလွ်င္ ယခု အခ်ိန္တြင္ ေပါေပါရႏိုင္ေသာ ဖရဲ သီးကိုပင္တင္ျပရမည္ ျဖစ္သည္။ ဖရဲသီးသည္ အေအးစာျဖစ္သည္။ ႏံုးတင္ေျမႏွင့္ကိုင္းေျမမ်ား၊ျမစ္ ကမ္း၊ေခ်ာင္းကမ္းစပ္သဲေသာင္ခံု မ်ားတြင္စိုက္ပ်ိဳးလွ်င္ျဖစ္ထြန္း ေအာင္ျမင္ေသာအသီးမ်ိဳးျဖစ္ သည္။
ဖရဲစိုက္သူမ်ား သည္ျပည္ တြင္းသာမက နယ္စပ္မွ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ေရာင္းခ် ႏိုင္ၾကသည္ ဖရဲသီးသည္ အာေပါ ဓာတ္စာ ျဖစ္သျဖင့္ အစာအိမ္ကို ေအးျမေစ ၿပီးအစာအိမ္ပူ ေလာင္ျခင္းကိုသက္ သာေစႏိုင္သည္။ ဝမ္းမီးကိုၿငိမ္းေစ ႏိုင္သျဖင့္ သတိျပဳရန္မွာ ထမင္း မစားမီႀကိဳတင္၍ ဖရဲသီး ကိုမစား သင့္ေပ။ ဝမ္းမီးၿငိမ္း သြားသျဖင့္ ထမင္းစားေသာ အခါအစာမေၾက ျဖစ္တတ္သည္။ ဖရဲသီး၊သခြား သီး၊သေဘၤာသီး မွည့္မ်ားကိုစား သံုးလွ်င္ထမင္းစားၿပီးမွသာစား သံုးသင့္သည္။
ဖရဲသီးသည္ဓာတ္စာအျဖစ္ စားလွ်င္ေန႔လည္မြန္းတည့္ခ်ိန္ စက္နာရီ၁၂ နာရီမွ ၁ နာရီအခ်ိန္ အတြင္းစားရမည္ဟ ုေရွးဓာတ္စာ ဆရာႀကီးမ်ားက ဆိုသည္။ထိုအ ခ်ိန္တြင္ အစာမစားဘဲ ဖရဲသီးခ်ည္း သီးသန္႔တဝ စားေပးျခင္းျဖင့္ဝမ္း တြင္းအပူ ေအာင္းေသာ ေရာဂါမွန္ သမွ်ကိုေပ်ာက္ကင္း ေစႏိုင္သည့္ အျပင္ေက်ာက္တည္ ေသာေရာ ဂါကိုလည္းသက္သာ ေစႏိုင္သည္။ အထူးသျဖင့္ ကြမ္းစား သူမ်ား၊သည္း ေျခအိတ္ေက်ာက္တည္ သူမ်ား၊ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္ရွိသူမ်ား၊ အသည္းႀကီး ေရာဂါရွိ သူမ်ား၊ေန ပူမီးပူႏွင့္ အလုပ္လုပ္ ရသူမ်ား ဤ ဓာတ္စာကို တစ္ပတ္လွ်င္၃ႀကိမ္ ခန္႔စားသံုး ေပးလွ်င္ သက္သာ ေစႏိုင္သည္။
ေနမြန္းတည့္ခ်ိန္ ဖရဲသီးစား ျခင္းကို မွန္မွန္ရက္သတၲပတ္ခန္႔ ျပဳလုပ္သျဖင့္ေက်ာက္ကပ္မွ ေက်ာက္တည္ေရာဂါရွိသူတစ္ဦး ေက်ာက္မ်ားျပဳတ္က်ၿပီးဆီးသြား ရာတြင္ပါလာသည္ကိုလြန္ခဲ့ေသာ ဆယ္စုႏွစ္ခန္႔ကေတြ႕ဖူးပါသည္။ ဂ်ပန္ဖရဲေခၚဖရဲသီးအဝါေရာင္စား ၍ေက်ာက္က်ဖူးသူမ်ားလည္းရွိ သည္ဟု ကြမ္းယာေရာင္းသူတစ္ ဦးကေျပာသည္ကိုလည္းမွတ္သား ရဖူးသည္။
အသည္းႀကီးေသာေရာဂါ မွာတိုင္းရင္းျမန္မာေဆးပညာအယူ အဆအရအသည္းတြင္အပူငုပ္ ေသာေရာဂါျဖစ္သျဖင့္ဖရဲသီးကို ယခုရာသီခ်ိန္တြင္ မွန္မွန္စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္သက္သာႏိုင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရေပသည္။
ဆရာ ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)
Comment

1 comment: